Home / archiefcentraal / op stap met de schaapherder op de lemelerberg

op stap met de schaapherder op de lemelerberg

Op donderdag 6 en dinsdag 18 augustus verzorgt Landschap Overijssel een ‘Op stap met de schaapherder’ excursie op de Lemelerberg. Onder leiding van schaapherder Jacqueline van der Ham maken de deelnemers een prachtige wandeling in dit bijzondere gebied en komen zij onderweg de schaapskudde tegen. Omdat een beperkt aantal deelnemers mee kan lopen, is aanmelden voor deze excursie verplicht.

Deelnemers ontvangen na aanmelding een bericht met daarin de exacte startlocatie. De kosten zijn €5,00 per volwassene en €1,50 per kind. Donateurs van Landschap Overijssel, of een van de andere Landschappen, kunnen op vertoon van hun pasje gratis deelnemen. De tochten beginnen om 14.00 uur.

Vlakbij Ommen ligt reservaat de Lemelerberg. Met zijn ongeveer 1000 hectare is dit het grootste terrein van Landschap Overijssel. Vanaf verschillende punten kun je genieten van prachtige vergezichten. Bij helder weer ziet is in het westen Zwolle te zien en in het oosten de Galgenberg, tegen de Duitse grens. Een deel van het jaar wordt de heide begraasd door een kudde van ongeveer 200 schapen, waardoor er een verscheidenheid aan flora in het gebied ontstaat.

Veluwse heideschapen

Het ras schapen dat op de Lemelerberg loopt zijn Veluwse heideschapen. Deze schapen zijn groot en lang, met sterke hoge poten. De Veluwse ooien wegen ongeveer 50 à 60 kg. De volwassen rammen 60 à 70 kg. Ooilammeren wegen op de leeftijd van 6 maanden ongeveer 35 kg. Ramlammeren wegen op de leeftijd van 6 maanden ongeveer 40 kg. De kleur is crèmeachtig wit en op de kop zijn enkele donkere stippen rond de ogen zichtbaar.

De wol is afhangend en draderig, zonder krulletjes. Weliswaar grof, maar van een goede kwaliteit. Een schaap geeft ongeveer 2,5 kilo wol per jaar. De kop is gebogen en tot achter de oren zonder wol en zijdeglanzend behaard. De oren staan horizontaal en de neusspiegel is roze. De poten zijn ver tot boven de knie en hak zonder wol. De staart is ruig behaard (met wol) en lang, tot voorbij het hakgewricht. Het Veluws heideschaap heeft geen horens.

Kom met de herder zoeken naar de kudde in het veld en bekijk de schapen van dichtbij. Voorgaande jaren werd de schaapskooi één keer per jaar opengesteld voor publiek, tijdens de Lammerendag. Nu biedt deze Op Stap excursie de mogelijkheid om de kudde te ontmoeten. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.landschapoverijssel.nl.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.