Home / archiefcentraal / kijk op het vechtdal dalfsen is van alle tijden

kijk op het vechtdal dalfsen is van alle tijden

Dalfsen was afgelopen weken ineens wereldnieuws. Dankzij de ontdekking van een compleet grafveld uit de Steentijd, het grootste van West-Europa en een unicum voor Nederland. De ontdekking van resten van een huis vlak naast de begraafplaats en langs een 5000 jaar oude weg is eveneens een primeur voor ons land.

Naar nu blijkt wonen er al duizenden jaren mensen in Dalfsen. Tot voor kort was dit voor ons nog niet bekend. Dankzij, je kunt gerust stellen, een toevalstreffer wordt een nieuw zicht op het leven van de Oer-Nederlander geboden.

Deze kun je typeren als de eerste mensen die zich hier permanent vestigden en niet langer als jager-verzamelaar rondtrokken. Blijkbaar vond men toen ook al dat het hier buitengewoon goed toeven is!

De vondsten zijn niet alleen van groot wetenschappelijk belang maar ook van maatschappelijk belang voor Dalfsen. We hechten immers aan onze geschiedenis. Uit de opgravingen blijkt niet alleen hoe lang hier al gewoond wordt maar ook hoe belangrijk de rivier De Vecht ook toen al was.

Op de plek van de opgravingen verrijst straks een nieuwe woonwijk (Oosterdalfsen) waar we heel graag het verhaal van de plek willen koppelen aan de toekomst van de plek. Hierdoor wordt Oosterdalfsen een plek met een eigen gezicht die heel diep is geworteld in de tijd.

Dalfsen wil een plek uit duizenden zijn! Om dit gestalte te kunnen geven is een speciaal besef van het lokale verleden een vereiste. Historisch besef is de basis voor het behoud van een eigen cultuur. Met nog meer trots kunnen we voortaan vertellen over onze rijke geschiedenis. Het zal het wonen, werken en bezoeken van onze gemeente nog meer de moeite waard maken!

Maurits von Martels

m.vonmartels@dalfsen.nl

Twitter: @mvonmartels

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.