Home / archiefcentraal / ingezonden brief winkeltijden ommen

ingezonden brief winkeltijden ommen

OPEN BRIEF

Ommen, 7 juli 2015

Aan College B&W en raadsleden Ommen

Betreft; Zondagsopenstelling winkels Ommen

Geacht College, en Geachte Raadsleden,

Als gewone burger van Ommen, stuur ik u deze open brief, met een aantal vragen omtrent de discussie over zondagsopenstelling van de winkels in het centrum van Ommen. Ik spreek mijn bezorgdheid uit over de huidige gang van zaken, en heb een aantal vragen. Ik zou graag van de fracties waar het om gaat antwoorden willen hebben die mij, en vele anderen, duidelijkheid kunnen geven over de manier van denken en doen binnen deze fracties, omdat ik daar niks meer van begrijp. Ik hoop dat ik hiertoe het recht heb.

Al s inwoner van Ommen ben ik ervan overtuigd dat een openstelling van de winkels op de zondagen van zeer groot belang is voor de ondernemers die hier hun hoofd boven water moeten houden. Het gaat mij niet om een algehele zondagsopenstelling het hele jaar door, maar zeer zeker om een goedkeuring van opening tijdens het hoogseizoen, en eventuele belangrijke toeristische dagen waarop Ommen een heel belangrijke rol kan spelen met betrekking tot het publiek wat op die dagen gezelligheid en vertier zoekt. Voor de supermarkten denk ik dat een algehele openstelling in deze 24-uurs economie zeker wel van groot belang is.

Het moet u toch niet ontgaan zijn dat het in Ommen erg slecht gaat. Ik vind het onbegrijpelijk dat overtuigingen, die mijn inziens niet meer volledig ondersteund worden in 2015, er voor zorgen dat het de ondernemers die graag open willen onmogelijk wordt gemaakt dit te realiseren.

Geloofsovertuiging is een groot goed, en voor iedereen een recht. Maar niet voor iedereen een plicht. Mijn mening is vrij duidelijk, het kan nooit de bedoeling zijn dat een bepaalde groep inwoners van Ommen, op basis van hun geloofsovertuiging, alles tegen kunnen houden. Dat is niet meer van deze tijd. Met respect voor hun overtuiging is er geen kerkganger die last hoeft te hebben van het bruisende Ommen op een mooie zondag in bijvoorbeeld juli of augustus. Het is denk ik geen kwestie van wel of niet, het is kwestie van erop of eronder.

Ik ben zeer verbaasd te vernemen dat na, maar ik kan me ook vergissen, een meerderheid van stemmen voor van VVD, PvdA, D’66, LPO en VOV er toch uiteindelijk drie van deze partijen, te noemen VVD, PvdA en D’66 uiteindelijk mee zijn gegaan met de in mijn ogen zeer te betreuren mening van het CDA en de ChristenUnie.

Ik respecteer ieders mening, maar denk dat het hier niet meer mag gaan om de geloofsovertuiging van een gedeelte van de inwoners van deze zo mooie stad. Het gaat om de toekomst en om het behouden van Ommen als toeristentrekker.

Ik heb voor enkele fracties, en voor de wethouders een aantal vragen.

1. Voor de fracties van de VVD, PvdA en D’66:

Hoe kan het dat uw mening ineens niet meer van belang is, en u zich aansluit bij de redenen van de tegenstemmende partijen? Ik heb weinig verstand van politiek, maar denk wel te weten dat het hier wellicht om een onder druk genomen beslissing moet gaan. Deze druk moet dan wellicht van de al tegenstemmende partijen zijn gekomen. Graag wil ik daarop een antwoord.

2. Voor de fracties van het CDA en ChristenUnie:

De inwoners van Ommen hebben via hun stemrecht gekozen welke partijen er zeggenschap hebben in de gemeente Ommen. Wie bent u, om onder druk, andere partijen uw mening op te dringen? Het kan toch niet zo zijn dat alleen de inwoners die op u gestemd hebben bepalen wat er met het centrum van Ommen gebeurt? Uw overtuiging is bewonderenswaardig, maar mag en kan in geen geval de reden zijn om deze belangrijke beslissing tegen te houden. Graag wil ik daarop een antwoord.

3. Voor de wethouders:

Ik heb begrepen dat er via een schorsing overleg is geweest met de coalitie, en dat dit gegaan is via u. U staat boven de partijen, en bemoeit zich denk ik op dat moment met zaken die de raad aangaan. Is dat niet heel vreemd? Graag wil ik daarop een antwoord, daar deze schorsing er uiteindelijk toe heeft geleid dat er tegengestemd is.

4. Voor al deze fracties en de wethouders nog één vraag:

Is het niet een beetje een onlogische beredenering dat Ommen de Horeca alle vrijheid geeft en de detailhandel daarin wil blijven beperken? Graag wil ik daarop een antwoord, vooral gezien het feit dat de geopende Horeca tijdens de kerkdiensten ook gewoon hun werkzaamheden voort zetten. Dat wordt dus door Christelijk Ommen wel getolereerd?

Ik wacht met spanning uw antwoorden af.

Met vriendelijke groeten,

Chris Puls

chrispuls@live.nl

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.