Home / archiefcentraal / in beeld bijzondere excursie met schaapherder

in beeld bijzondere excursie met schaapherder

Een groep van ongeveer dertig mensen, waaronder fotograaf Johan Bakma, hebben disndagmiddag een excursie gemaakt met schaapherder Hacqeline van den Ham. Jennyz stuurde ons een verslag.

‘Het leek ons een bijzonder interessante excursie die verzorgd word door Landschap Overijssel. Om 14.00 uur worden we bij de schaapskooi verwelkomt door de schaapherder Jacqueline van den Ham. Zij laat ons allereerst de schaapskooi zien. Het is een potstal vertelt ze, dat houdt in dat er steeds een nieuw laagje stro bijgevuld wordt en aan het eind van het seizoen ligt er dan een halve meter hoog in. Voor we op stap gaan krijgen de kinderen een herdersstaf mee maar omdat er niet genoeg zijn maar één staf per gezin. Het blijkt soms toch lastig te zijn om met een lange staf te wandelen want al gauw loopt opa met de lange staf.

Met een groep van ongeveer 30 mensen, waaronder ook Johan Bokma, de fotograaf van Vechtdal Centraal en Dalfsennet, gaan we samen met Jacqueline op zoek naar de herder met de schaapskudde op de Lemelerberg. Jacqueline leidt ons over de trekroute waarlangs de kudde altijd naar het veld gaat om te weiden. Het is een bijzonder gebied met een verscheidenheid aan flora, een gebied waar je normaal nooit komt omdat het niet opengesteld is voor publiek.

Het is warm op de berg, soms erg warm vooral als we zonder schaduw op de heide lopen in de brandende zon. Maar aan de top is het uitzicht geweldig. Hier kunnen we genieten van prachtige vergezichten en de mooie blauwe lucht. We lopen weer verder naar beneden en dan verschijnt er opeens een herder op ons pad, de kudde Veluwse heideschapen graast rustig op de berg. De herder neemt ons mee onder de schaduw van een grote boom waar hij de honden eerst water geeft. Ondertussen vertelt hij over zijn honden, één is nog jong en moet nog veel leren. Samen met zijn honden drijft hij de kudde naar een weide bij de stal, geholpen door inmiddels zeer gedreven jonge herdertjes uit de groep.

Het is inderdaad een prachtige excursie en ik denk dat die jonge herdertjes nog wel eens weer een handje willen helpen.’

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.