gas terug met de e bike

“Fietsen is gezond, maar pas op met de e-bike!”, waarschuwt Saxenburgh Groep. De orthopedisch chirurgen zien steeds meer patiënten in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg met botbreuken vanwege ongelukken met de e-bike. Vaak gaat het om mensen met een heupfractuur.

“Bewegen is gezond, fietsen is daar een mooi middel voor. Zeker in deze tijd van het jaar!” zegt Peter Farla, orthopedisch chirurg binnen de Saxenburgh Groep. Toch wil Farla ook een waarschuwing laten uitgaan. In de dagelijkse praktijk ziet hij namelijk een toename van het aantal oudere patiënten dat met een gebroken heup op de Spoedeisende Hulp (SEH) binnen gebracht wordt. In toenemende mate is dit het gevolg van een val met de elektrische fiets. Jaarlijks komen in Nederland 9.000 e-bikers op de SEH, waarvan een kwart in het ziekenhuis moet blijven.

Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg heeft een uitstekend orthopedisch team klaar staan om de ongelukkige e-biker snel weer op de been te helpen. “In de meeste gevallen kunnen wij iemand die een heup heeft gebroken al na drie dagen met ontslag naar huis laten gaan. Dat is aanmerkelijk sneller dan gebruikelijk”, vertelt Farla niet zonder enige trots. “Ook is het infectiepercentage na een heupoperatie in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddeld.”

Hij vervolgt: “We hebben het revalidatietraject efficiënt geregeld en goede afspraken gemaakt met fysiotherapeuten in de regio. Als de patiënt verder thuis kan herstellen, kan hij of zij voor de controle desgewenst dichtbij huis terecht op de buitenpoli’s. Dat is wel zo prettig voor de patiënt.” De orthopeden hebben op verschillende dagen spreekuur in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, maar ook regelmatig in Aleida Kramer te Coevorden, Ommen, Westerhaar en in Dedemsvaart in het gebouw van huisartsenprakijk De Latyrus.

Ondanks de goede zorgen van de orthopedisch chirurgen van de Saxenburgh Groep is voorkómen nog altijd beter dan genezen. Enkele tips zijn: Kies een elektrische fiets met eenvoudige bediening, probeer de e-bike eerst uit met uitgeschakelde motor. Maak eerst een proefritje op een rustige plek, of volg een cursus. Veilig Verkeer Nederland en het Regionale Orgaan Verkeersveiligheid organiseren regelmatig een cursus voor (senioren) fietsers die nog lang en op een veilige manier met de fiets of e-bike aan het verkeer willen deelnemen. Bijvoorbeeld op 3 september in Ommen en 8 september in Hardenberg. Kijk hiervoor op www.fietsersbond.nl/fietsinformatiedagen.

Gaat het dan toch nog fout, dan is het goed te weten dat in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg orthopedische zorg dichtbij is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.