Home / archiefcentraal / europese jongeren ontwikkelen zich in ommen

europese jongeren ontwikkelen zich in ommen

Stichting De Olde Vechte richt zich de komende twee maanden op het project ‘Step by Step’. Dertig Europese jongeren uit een achterstandsituatie ontwikkelen allerlei vaardigheden door ondernemers in de omgeving te helpen met praktische klussen.

De jongeren komen uit Kroatië, Hongarije, Roemenië, Frankrijk, Spanje, IJsland, Portugal, Litouwen, Griekenland, Macedonië, Italië en Luxemburg. Het grootste deel van de groep heeft een moeilijke thuissituatie. Ze hebben bijvoorbeeld te maken met langdurige werkloosheid, een fysieke beperking, sociale achterstand, gebroken familie of leven in armoede.

“Wij willen deze jongeren de mogelijkheid geven ‘iets anders’ mee te maken”, vertelt Eddie Wolters van Stichting De Olde Vechte. “In Ommen kunnen ze in een groep leven en werken. Normaal gesproken komen deze jongeren nooit hun land uit, maar wij geven ze met dit project de mogelijkheid om wel een dergelijke ervaring op te doen.”

Zelfredzaamheid

De groep is gehuisvest op Camping Besthemenerberg. In een bungalow leren de jongeren zelfstandigheid en zelfredzaamheid met behulp van een informele, ervaringsgerichte methode. Eddie Wolters: “Elke jongere krijgt per week een budget, waarvan hij of zij zelf boodschappen doet. Ook andere huishoudelijke taken gerelateerd aab het volwassen worden zijn dagelijkse kost. Denk aan het schoonmaken van de eigen woning, koken, vrije tijd invullen en omgaan met huisgenoten. De groep is jong qua leeftijd en ontwikkeling, dus het is een totaal nieuwe leeromgeving voor ze.”

Naast de levenservaring leren de deelnemers ook praktische vaardigheden bij partners van De Olde Vechte. Dit zijn onder andere schoonmaakwerkzaamheden, onderhoud, groenvoorziening, dierenverzorging, kleine reparaties en waar nodig helpen op de werkplek. “Wij zijn onze lokale partners zeer dankbaar dat zij de mogelijkheid bieden aan de doelgroep om werkervaring te krijgen”, vertelt Eddie.

Partners

Partners van De Olde Vechte zijn: Dierenopvang Koningen, Honden- en katten opvang De Crull, Camping De Lemeler Esch, Camping Bergzicht, Camping De Kleine Wolf, Camping Besthemenerberg, Stichting ’t Olde Manegepeerd, Kringloopbedrijf Noggus&Noggus, Aardbeienboerderij RozemArrie, Wijnstaete Op den Pas en Kinderboerderij Ommen.

Naast het Step by Step-project heeft stichting De Olde Vechte vrijwilligersprojecten van twaalf maanden voor langdurig werkloze jongeren en organiseren zij diverse trainingen en jongerenuitwisselingen. Het Step by Step-project wordt mogelijk gemaakt door financiering van Erasmus+, het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. De gedachte erachter is dat mensen zich voortdurend kunnen ontwikkelen door onderwijs, opleidingen en niet-formeel leren: een leven lang leren. Kijk voor meer informatie op www.erasmusplus.nl.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.