donderdag beslissing lelieteelt ommen

Donderdag 2 juli neemt de Gemeenteraad van Ommen een besluit over reparatie van het bestemmingsplan buitengebied. Het gaat dan met name over onduidelijkheden in zake het verbod op sierteelt c.q. lelieteelt in grondwaterbeschermingsgebieden. Hoewel vanuit B & W geruststellende woorden zijn gesproken en geschreven, is een aantal omwonenden er niet gerust op dat de bollenteelt niet verder zal worden uitgebreid. Zij hebben zich verenigd in de Werkgroep Bollenteelt Ommen i.o. om gezamenlijk een geluid te kunnen laten horen.

Hun bezorgdheid ligt op het vlak van de volksgezondheid. Hoewel het areaal landbouwgrond dat voor sierteelt gebruikt wordt gering is, slechts 1,1% van het totale landbouwareaal, is de sierteelt verantwoordelijk voor 20% van het gebruik en de uitstoot van de gewasbeschermingsmiddelen. Deze middelen zijn, ondanks het feit dat ze zijn toegestaan door het CTGB, schadelijk voor de gezondheid en de leefomgeving. Bovendien worden de richtlijnen die gesteld zijn aan het gebruik van deze middelen niet of niet voldoende nageleefd, bleek uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. De Gezondheidsraad is inmiddels bezig met het monitoren van de effecten op lange termijn van de bij sierteelt gebruikte middelen. Ook Alterra heeft een rapport geschreven naar aanleiding van bollenteelt op de Veluwe, daaruit blijkt dat de uitstoot van gewasbeschermingsmiddelen nadelige gevolgen heeft voor de ecologie.

Het is daarom begrijpelijk dat omwonenden zich onveilig voelen, het grondwaterbedrijf de teelt niet wil in waterwingebieden, doktoren aandringen op terughoudendheid en natuurorganisaties waarschuwen voor aantoonbaar afnemende biodiversiteit. De Werkgroep Bollenteelt Ommen, gesteund door de Vereniging voor Natuur en Milieu de Vechtstreek uit Ommen, hoopt dat de Gemeenteraad in ieder geval totdat de bevindingen van de Gezondheidsraad bekend zijn, geen uitbreiding van sierteelt zal toegestaan, dit in het belang van de omwonenden, de telers zelf, de toeristen de natuur en het milieu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.