Home / archiefcentraal / cu ommen niet blij met compromis

cu ommen niet blij met compromis

Klanten in Ommen weten nu al niet waar ze aan toe zijn qua openingstijden en een koopzondag zou deze onduidelijkheid alleen maar meer vergroten. Ook vergroot een koopzondag oneerlijke concurrentie. Wat het centrum van Ommen leuk maakt zijn al die kleine winkeltjes. Maar al die kleine winkeltjes hebben veel meer moeite om de winkel op zondag open te doen dan grote winkels zoals supermarkten. Dit komt doordat personeel op zondag 200% moet worden betaald en doordat veel kleine winkeliers zelfs geen personeel hebben. Weg privéleven, weg rustdag.

Uit ons eigen onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de winkeliers niet van plan is de winkel open te doen op zondag om deze twee redenen. Dit is voor een deel goed zichtbaar gemaakt; u heeft vast al veel blauwe stickers gezien op ramen en deuren met de test ‘Zondags vrij, net als u’. Een poll van deze krant wees uit dat 77% van de inwoners van Ommen een koopzondag niet ziet zitten en onze online petitie, www.zesdagenisgenoeg.nl/Ommen werd binnen tien dagen door meer dan 600 mensen getekend. Die petitie is overigens nog steeds online en u kunt nog steeds tekenen. Belangrijk, omdat in februari dit onderwerp weer gaat spelen.

De coalitie botste onderling hevig met elkaar afgelopen donderdag en die vier partijen hadden er een schorsing van bijna anderhalf uur voor nodig om met een compromis te komen. Dit compromis betekent kort gezegd dat er tot februari onderzoek wordt gedaan naar de behoefte en dat er tot die tijd vier koopzondagen mogen zijn. De winkeliers mogen zelf bepalen welke zondagen dat zullen zijn. Hoewel we voorstander zijn van goed onderzoek in dezen, iets wat door het college tot nu toe nog niet is gebeurd, zijn we niet blij met dit compromis. De periode duurt volgens ons te lang.

Het gevolg hiervan is een lange periode van onduidelijkheid voor een onderwerp dat in Ommen gevoelig ligt. Bovendien zitten daar vier koopzondagen in. Iets wat het CDA blijkbaar prima vindt, maar wij als ChristenUnie niet. Het zou volgens ons veel nuttiger zijn als die tijd en energie zou worden gestoken in het beter op elkaar af stemmen van de huidige openingstijden en ervoor zorgen dat de koopavond beter gaat lopen. Hierdoor krijgen we een veel aantrekkelijker centrum. Een koopzondag zal juist voor het tegendeel gaan zorgen.”

Richard Veurink, waarnemend fractievoorzitter ChristenUnie

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.