Home / archiefcentraal / bijna kwart dalfsen en ommenaren orgaandonor

bijna kwart dalfsen en ommenaren orgaandonor

In Dalfsen en Ommen is ongeveer één op de vier inwoners vanaf twaalf jaar orgaandonor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ommen (23,4%) scoort iets hoger dan Dalfsen (22,9%), maar beide gemeenten liggen net onder het landelijk gemiddelde van 23,8%.

In totaal staat 40% van de Nederlanders ingeschreven in het donorregister. Mensen die zich inschreven kregen daarbij vier keuzes.

(1) Ik stel al mijn organen beschikbaar voor transplantatie.

(2) Ik stel enkele van mijn organen beschikbaar.

(3) Ik laat de beslissing over aan een ander.

(4) Ik stel mijn organen niet beschikbaar.

Van alle Nederlanders heeft inmiddels zo’n 24% gekozen voor optie 1 of 2. Ongeveer 5% laat de beslissing over aan een ander (optie 3), terwijl 11% koos voor optie 4. Alle andere Nederlanders (60%) staan niet geregistreerd. Voor die groep geldt dat de nabestaanden bepalen wat er met de organen en weefsel gebeuren.

Van alle Dalfsenaren heeft 37,9% zich geregistreerd als orgaandonor, waarvan 22,9%-punt toestemming geeft voor transplantatie. In Ommen heeft inmiddels 37,4% een keuze laten registreren, waarvan 23,4%-punt zijn organen na het overlijden beschikbaar stelt.

1

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.