Home / archiefcentraal / verbod op sierteelt ommen blijft gehandhaafd

verbod op sierteelt ommen blijft gehandhaafd

Het herstel zou er juist voor zorgen dat de regels in het bestemmingsplan duidelijker zijn en dat de gemeente kan optreden bij overtredingen. Het verbod op sierteelt, dat in het bestemmingsplan voor bepaalde gebieden is geregeld, blijft gehandhaafd.

De gemeente laat weten dat een verruiming van de mogelijkheden tot sierteelt in de gemeente dus niet aan de orde is. De gemeenteraad bespreekt het voorstel op donderdag 25 juni in de raadscommissie en neemt tijdens de raadsvergadering van 2 juli een besluit.

Onderstaande tekst is afkomstig uit het persbericht dat de gemeente donderdag publiceerde:

“In 2014 is een herziening van het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ vastgesteld en in werking getreden. Het plan heeft betrekking op het gehele buitengebied van de gemeente Ommen, met uitzondering van de kernen Ommen, Lemele, Beerze, Beerzerveld, Beerzerveld-Kloosterdijk, Witharen en Vilsteren. In het bestemmingsplan is geregeld welke functies en mogelijkheden er zijn in het buitengebied, zoals wonen, werken, recreëren of landbouw. De herziening was nodig omdat het bestemmingsplan vanwege diverse ontwikkelingen in het buitengebied niet meer in alle gevallen compleet of actueel was. Inmiddels is gebleken dat de herziening van het bestemmingsplan een drietal technische tekortkomingen bevat. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor deze zaken zo snel mogelijk te herstellen.

Eén van de tekortkomingen heeft betrekking op het verbod op sierteelt in grondwaterbeschermingsgebieden. In dit verbod wordt niet expliciet verwezen naar de kaart waarop deze gebieden zijn aangeduid, terwijl dit juridisch gezien wel nodig is. Hierdoor kan de gemeente Ommen niet handhavend optreden tegen sierteelt in grondwaterbeschermingsgebieden. Het college wil deze tekortkoming dan ook zo snel mogelijk herstellen, zodat de gemeente bij een overtreding van dit verbod handhavend kan optreden.

Daarnaast is in het bestemmingsplan vastgelegd dat veehouderij, akkerbouw en sierteelt (agrarische productie) alleen is toegestaan bij agrarisch bouwvlakken. Dit zijn kavels waarop ook een bedrijfsgebouw staat. In de praktijk vindt agrarische productie ook vaak plaats op zogenaamde ‘veldkavels’. Dit zijn kavels waar geen bedrijfsgebouw op staat, maar die wel worden gebruikt voor akkerbouw of veeteelt. Het is niet de bedoeling van het bestemmingsplan dat dergelijke veldkavels zijn uitgesloten van ‘agrarische productie’. Daarom wil het college ook deze technische tekortkoming herstellen zodat agrarische productie op veldkavels mogelijk is, voor zover de gebiedsbestemming dit toelaat.

De derde reparatie betreft het toevoegen van een recreatiewoning op de lijst met recreatiewoningen die permanent mogen worden bewoond.”

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.