Home / archiefcentraal / van een vader en een zoon 2 hoofdstuk 1

van een vader en een zoon 2 hoofdstuk 1

Deel 2 De Zonnekoning

Beste lezers, hierbij kan ik u melden dat het feuilleton ’Van een vader en een zoon’ vervolgd zal worden, maar dan met andere personen en nieuwe verhalen, en onder de titel ‘De Zonnekoning’. Hierbij ontmoeten en passeren ‘oude’ en nieuwe bekenden elkaar, en er zullen bijzondere verhalen worden verteld. De komende tijd kunt u kennis maken met Ewout Smeulders alias De Zonnekoning en zijn drie kinderen Anton ‘Tony’, Robert en Marion.

Ewout Smeulders had een korte relatie met Oma Eveline van Gelderen, en uit die relatie werd Rudo’s moeder Jetty geboren. Jetty kreeg drie zoons: Rudo, Frank en Ralph. Ewout weigerde echter om Jetty te erkennen, en hij trouwde later met Ilonka. Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren. Ewout was een succesvol ondernemer, die de zaak (een groothandel in horeca artikelen) van zijn vader Anton overnam. De groothandel ging failliet door onder andere financieel en zakelijk wanbeheer, en grote concurrentie. De gevolgen van het faillissement waren zeer ingrijpend voor Ewout Smeulders en zijn gezin.

Hoofdstuk 1

Mijn vader Ewout Smeulders

‘Uw vader gaat heel snel achteruit, en wij vrezen dat hij de volgende ochtend niet meer zal halen. Hij wil u nog heel graag zien en spreken’, deelde de verpleegkundige van het ziekenhuis mij mee. Enkele dagen geleden was mijn vader Ewout Smeulders in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Hij was al geruime tijd ernstig ziek, en hij had niet lang meer te leven. Er was darmkanker bij hem geconstateerd. Tja, mijn vader was al 88 jaar oud, en hij had een lang en moeizaam leven achter de rug. Al ruim 17 jaar verbleef hij in een verzorgingshuis, nadat hij eenzijdig verlamd en hulpbehoevend bleef na een zware beroerte. Ik belde mijn broers Tony en Robert, die zoals ik wel verwachtte koel reageerden op het bericht. ‘Tja, wat wil je nu eigenlijk. Die man is bijna 90 jaar. Het is toch al een wonder dat hij zo oud is geworden. Bel mij maar als hij uit de tijd is. Je kunt toch niets meer doen voor hem’, reageerde Robert koeltjes. Hoewel ik voorbereid was op een koele reactie van Robert, trof zijn hardheid en zakelijkheid mij desondanks onaangenaam. Maar ik kende Robert niet anders dan hard en zakelijk. Vervolgens reed ik naar het ziekenhuis. Gelukkig was het niet druk op de weg en ik kon snel doorrijden. Ik had sterk het gevoel dat het de laatste keer zou zijn, dat ik onze vader levend zou aantreffen en met hem kon praten. Zijn toestand was dusdanig verslechterd, dat hij elk moment kon overlijden.

Tot mijn grote verrassing was Pa bijzonder helder. Naar mijn broers Robert en Tony vroeg hij niet. ‘Marion, wat fijn dat je er bent ’, begroette hij mij, en hij glimlachte warm. Voor de eerste keer sprak hij openhartig over zijn naderende einde en zijn leven. ‘Tja, wat moet ik zeggen. Ik heb gezaaid en geoogst, en ik heb niet veel om trots op te zijn. Er zullen niet veel mensen zijn, die om mij zullen treuren. Ewout Smeulders alias De Zonnekoning was niet bepaald geliefd’, merkte hij nogal cynisch op. Zijn woorden troffen mij als een zweepslag, en diep in mijn binnenste wist ik dat dit wel de bittere waarheid was. Onze vader had inderdaad gezaaid en geoogst in zijn leven, maar geen geluk en voorspoed. Vroeger was Pa een succesvol en vermogend ondernemer, eigenaar van een groothandel in horeca –artikelen, en zijn bijnaam was De Zonnekoning. Groothandel Smeulders was een waar begrip in de regio. Totdat het bedrijf in 1976 failliet ging, tientallen werknemers werden ontslagen, en Pa zijn vermogen en luxe bungalow kwijtraakte.

Wordt vervolgd…

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.