tropische hitte gevolgd door onweer

Voor wie al even buiten is geweest, zal het geen verrassing zijn: het wordt vandaag tropisch warm! Het kwik gaat richting, en misschien wel over de 30 graden. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als daar in de namiddag en avond een aantal pittige onweersbuien tegenover staan.

In De Bilt is het op 5 juni nog nooit warmer geworden dan 30,8 graden. Vandaag komen we daar heel dichtbij. Of we dit record (uit 1950) gaan verbreken is nog maar de vraag. Een top drie plek zit er echter zeer waarschijnlijk wel in.

Erg warme lucht vanuit Zuid-Europa arriveert vandaag volgens MeteoGroup in ons land en met volop zonneschijn gaat de temperatuur dan ook pijlsnel omhoog. Op veel plaatsen in het binnenland wordt de tropische grens van 30 graden gehaald of overschreden.

In die warme lucht ontwikkelen zich tegen het einde van de middag, als eerste in Zeeland, een paar regen- en onweersbuien en deze trekken gedurende de avond en nacht verder het land in. Plaatselijk pakken de buien stevig uit, met naast onweer ook hagel en (zware) windstoten tot lokaal 90 kilometer per uur.

De tropische hitte houdt slechts één dag aan. Zaterdag en zondag is het met gemiddeld 20 graden alweer een stuk minder warm, maar het blijft voorlopig zonnig en droog.

Ga jij vandaag genieten van het heerlijke weer? Laat dan iedereen meegenieten door een zomerse foto in te sturen naar de redactie! Dat kan via redactie@vechtdalcentraal.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.