ommer bissingh jennechiesmarkt en drukte

De jaarmarkt in Ommen wordt tegenwoordig gehouden op de Voormars en op het Marktplein. Eerder was de weide gelegen dicht aan de Vecht – de Stadsmars, toen ook Bissinghweide genoemd – decor van de jaarmarkt. Behalve over de weg was er ook aanvoer met sompen over de rivier, die dan in een lange rij aan de Vechtoever lagen afgemeerd. De Ommer Bissingh is ook altijd een ontmoetingsplek geweest voor de mensen die elkaar niet zo vaak spraken. Een soort “Jennechiesmarkt” voor jongens en meisjes, die daar hun geliefde voor altijd vonden. De verlegging van de toenmalige Rijksweg in de zestiger jaren heeft de Bissingh verdreven naar de Voormars.

Door: Harry Woertink

De jaarmarkt trekt al eeuwen lang duizenden bezoekers naar de Bissinghstad en zorgt voor leven in de brouwerij. De jaarmarkt is meer dan een markt. Voor sommigen heeft de Bissingh de betekenis van een jaarlijkse bedevaart. (Oud)inwoners komen bij elkaar op bezoek of bij familie, toeristen en mensen uit de hele regio zijn te gast. Het is ook een plek waar men (oude) vrienden ontmoet, waar veel gepraat wordt over vroeger en nu en waar ook onder het genot van een drankje en hapje vriendschap wordt gesloten.

De Ommer Bissingh is een begrip. Al eeuwen lang. De Bissingh voorzag stad Ommen en omliggende platteland van goederen en diensten. Ook de wekelijkse markten waren van groot belang. Er waren een groot aantal winkeliers en kramers in Ommen gevestigd en bovendien was er elke dinsdag een veemarkt. Alle soorten van landbouwgereedschappen, linnen, lapjes, vaatwerk, aardwerk en goud en zilverwerk werden te koop aangeboden, terwijl kermisattracties de markt nog aantrekkelijker maakten.

De jaarmarkten in Ommen zijn sinds mensenheugenis belangrijke bronnen van inkomsten geweest voor de plaatselijke bevolking. In de 19e eeuw was het aantal bezoekers van heinde en verre zo groot, dat bijna elke ingezetene tijdens de Bissingh gasten in huis had. De stadswillekeur bevatte in het verleden speciale voorschriften waaraan de burgers zich ten opzichte van de vreemdelingen of gasten moesten houden tijdens de Bissingh. Altijd al heeft de Ommer Bissingh veel jeugd “getrokken”. In 1939 bevatte het verslag van de Commissie tot Wering van het Schoolverzuim in Nieuwleusen 42 gevallen van schoolverzuim. Als oorzaak werd genoemd “marktbezoek”, waaronder de befaamde Ommer Bissingh.

1

Martend Makkinga luidt in 1979 de Bissinghklok

De toeloop is altijd gebleven. Zo kopte het Ommer Nieuwsblad op 11 juli 1957: “Enorme drukte op de Ommer Bissingh”. Op de Bissingh was het zo druk, dat men zich slechts schuifelend en met behulp der elle bogen kon voortbewegen. De kramen met manufacturen domineerden ook nu weer. De traditionele kersen waren er wel, maar voor velen onbetaalbaar, f 1,35 per pond. Voor de boeren een teleurstelling, want volgens oud gebruik worden op de Bissingh grote hoeveelheden kersen gekocht voor de weck. Maar gelukkig was de vis wel in grote hoeveelheid voorradig, want zonder dit zeebanket is de Bissingh ondenkbaar, aldus het verslag in de krant. “Dat de mechanisatie in de landbouw steeds verder gaat, bleek uit de vele nieuwe machines die hier gedemonstreerd werden. Uitgaande van de BOO werden op het terrein achter Hotel Stegeman des middags behendigheidswedstrijden gehouden op tractoren. Des morgens waren er wedstrijden in het keuren van koeien en paarden. De traditie getrouw kreeg de schooljeugd des morgens een uur eerder vrijaf. De cafés en ijssalons zaten tjokvol en men kwam handen tekort om alle dorstige kelen te lessen”, tot zover de krant van toen.

Nieuwe formule

Sinds 1975 zijn er rondom de Ommer Bissingh meerdaagse evenementen. Begonnen werd met een volle feestweek. Vanaf 1991 werd de Bissingh op geheel andere leest geschoeid. Een nieuw aangetreden Bissinghbestuur met als voorzitter Ab van den Berg en Jenny Kraake als secretaris, spreidden de Bissingh evenementen over meerdere weken. De eerste drie jaar op dinsdag en later op een woensdag. Deze nieuwe formule was een schot in de roos. Ondanks dat met een bescheiden budget gewerkt moest worden wist het Bissinghbestuur met een attractief programma duizenden mensen naar Ommen te trekken. Vooral de podiumwagens met onder andere Radio Veronica zorgde voor topdrukte in het centrum van Ommen. Wat in de loop der jaren altijd is gebleven is het traditioneel inluiden van de Bissingh.

Volgende keer deel 4 over de geschiedenis van de Ommer Bissingh.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.