meester hans kleurrijk met pensioen

“Ik heb altijd met heel veel plezier les mogen geven, maar het is goed zo.” Na 42 jaar neemt Hans Veluwenkamp afscheid van het onderwijs. De Dalfsenaar was groepsleerkracht op Het Kleine Veer en later De Spiegel. Tussendoor was hij zo’n 12 jaar directeur van de A. Baron van Dedemschool.

“Altijd heb ik naar uitdaging gezocht”, vertelt Hans. “Alle leeftijden, van groep 1 tot en met 8, heb ik lesgegeven. Wat de leukste groep is? Groep 5 en 6. Dan beheersen de kinderen al wel de basis, maar ze zijn ook nog heel enthousiast. Topografie vinden ze geweldig, net als de eerste paar keer dat ze huiswerk krijgen. Maar de jaren dat ik aan groep 3, en later groep 7 en 8 lesgaf waren ook leuk hoor, elke leeftijd heeft zo z’n charme.”

De eerste dag waarop Hans Veluwenkamp als leerkracht voor de klas stond, was in 1973. In Den Helder begon zijn loopbaan als meester. Al na een jaar verkaste hij naar Het Kleine Veer in Dalfsen. Daar bleef Hans twintig jaar actief, voordat hij in 1994 aan de slag ging als directeur op de A. Baron van Dedemschool, in Emmen. “Dat was eerst een reguliere basisschool, maar wel erg klein. In overleg met ouderraad en bestuur hebben we er toen een Daltonschool van gemaakt en dat heeft goed uitgepakt. Er kwamen meer kinderen, uit een wijdere omgeving.”

Terugkeer

Na dertien jaar directeurschap ging Hans op zoek naar iets nieuws. “In 2007 bestond de A. Baron van Dedemschool 100 jaar. Dat was het moment waarop ik aan mezelf vroeg: ‘Hans, wil jij tot je 65e directeur blijven?’ En dat wilde ik niet. Daarvoor vond ik de werkdruk op een kleine school te groot. Na het eeuwfeest heb ik aangegeven dat ik graag een andere functie binnen het Protestants Christelijk Onderwijs wilde.”

Die andere functie kwam er al snel. Op Het Kleine Veer, de school waar Hans eerder al voor de klas stond, kwam een vacature. “Ik dacht: ‘pakken die kans!’ En ik keerde terug op Het Kleine Veer.” Daar bleef Hans werkzaam tot 2012, toen de school fuseerde met De Schakel. Er kwam een nieuw gebouw en de naam van de fusieschool werd De Spiegel. Daar bleef Hans leerkracht tot en met 1 juli 2015. De dag waarop hij met pensioen gaat.

Pensioen

“Ik vind het prima dat ik met pensioen ga”, vertelt Hans. “Het is goed zo, laat de jongere docenten het maar overnemen. De digitale ontwikkelingen gaan razendsnel, daar zullen jeugdige leerkrachten makkelijker mee om kunnen gaan. Al heb ik nooit echt problemen gehad met computers hoor. Door cursussen te volgen bleef ik altijd goed bij.”

Ondanks zijn pensioen, had Hans nog wel even doorgekund. “In april ben ik 65 geworden en ik ben dankbaar dat ik al die jaren voor de klas heb mogen staan. Maar als ze mij hadden gevraagd om nog een paar jaar door te gaan, zou ik daar totaal geen problemen mee hebben. Ik ben nog lang niet opgebrand!”

Hobby’s

“Aan de ene kant is het jammer dat ik stop”, geeft Hans aan. “Het is de afsluiting van een periode. Maar er zijn ook nieuwe dingen. Zo ben ik vorige week voor de tweede keer opa geworden, dus ik kan veel tijd aan mijn kleinkinderen besteden. Verder doe ik graag aan hardlopen en tuinieren. Straks ga ik ook vrijwilligerswerk doen. Maar ik vind het ook heerlijk om lekker in de stoel te zitten met de krant. Ik zal me dus echt niet gaan vervelen.”

Hans houdt niet alleen meer tijd voor zijn hobby’s, dit jaar heeft hij nog andere grote plannen. “In december ga ik met mijn vrouw naar Nieuw Zeeland, waar een broer van mij woont. We blijven daar acht weken en plakken er nog twee weken Cambodja aan vast, daar woont een van mijn zwagers. Naar die reis kijk ik ontzettend uit.”

Op woensdag 1 juli neemt Hans Veluwenkamp afscheid van het onderwijs. Basisschool De Spiegel organiseert een afscheidsreceptie en nodigt alle belangstellenden uit om tussen 15.00 en 17.00 uur langs te komen aan de Brethouwerstraat 4 in Dalfsen.

1

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.