lelieteelt ommen opnieuw ter discussie

“Bij de teelt van lelies wordt veelvuldig gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen”, zegt een van de omwonenden. “Het is eerder regel dan uitzondering dat percelen lelies 25 tot 30 keer per seizoen bespoten worden. Recente wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen directe gevaren voor de volksgezondheid en schadelijke milieueffecten opleveren. Ook de Gezondheidsraad maakt zich hier zorgen over.”

Twee jaar geleden nam de gemeente, op aandringen van ontevreden bewoners, al maatregelen. Ondanks de toen genomen besluiten schreef de B en W van Ommen onlangs een brief aan de gemeenteraad. In die brief schrijft het college dat de gemaakte afspraken niet waterdicht zouden zijn. Dit tot verbazing van de omwonenden. “De omstandigheden zijn sindsdien niet gewijzigd. Waarom zou het beleid dan gewijzigd moeten worden? Misschien vinden sommigen het mooi, zo’n veld vol lelies, maar wat als dat ten koste gaat van de volkgezondheid?”

Gemeente

De gemeente stelt dat er niet direct sprake is van verruiming van de lelieteelt. Het zou slechts gaan om een herformulering van de gemaakte afspraken. “Het voorstel leidt niet tot een wezenlijk ander plan en de intenties van het bestemmingsplan blijven gelijk”, laat een woordvoerster weten.

“De wet moet zodanig in elkaar zitten, dat er op gehandhaafd kan worden. Het gaat slechts om een ‘technische reparatie’ van de planregels”, legt de woordvoerster uit. “Het college wil het bestemmingsplan wel nogmaals tegen het licht houden, maar niet zonder de volksgezondheidsaspecten uit het oog te verliezen.”

De brief die het college van Burgemeesters en Wethouders schreef aan de gemeenteraad, is te lezen in de bijlage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.