kijk op het vechtdal vechtscheidingen

De landelijke cijfers liegen er niet om. Naar schatting maken jaarlijks zo’n 3500 kinderen een vechtscheiding mee. Op dit moment hebben rond de 16.000 kinderen in ons land ernstig last van de vechtscheiding van hun ouders.

Een scheiding betekent voor kinderen altijd een ingrijpende verandering. Familieverhoudingen veranderen en emoties kunnen hoog oplopen. Gevoelens van rouw, onzekerheid en schuld kunnen opspelen. Een scheiding is overigens niet altijd schadelijk voor kinderen. Uit onderzoek (o.a. van de Kinderombudsman) blijkt echter dat kinderen die een conflictueuze scheiding hebben meegemaakt een verhoogd risico hebben op problemen. Zo is er bij jongeren een hogere kans op criminaliteit, agressief gedrag, roken, meer kans op een laag zelfbeeld, depressieve gevoelens, een zwakkere band met ouders, problemen op school en in vriendschapsrelaties.

Ouders zijn natuurlijk op de eerste plaats verantwoordelijk voor een fatsoenlijk verloop van hun scheiding. Gezien de veranderingen in de Jeugdzorg, waarbij de gemeente sinds 1 januari een belangrijke rol heeft, is er echter voldoende aanleiding om de rol van overheidsinstanties over dit onderwerp te versterken.

Vechtscheidingen zijn eigenlijk een ernstige vorm van kindermishandeling. Als ouders hun eigen belang laten prevaleren boven het belang van hun kind is dat afschuwelijk. Voor hen zou ik het boek van Marsha Pinedo en Petra Vollinga willen aanraden: “Aan alle gescheiden ouders”. (Leer kijken door de ogen van je kind). Het boek is bedoeld om inzicht te krijgen in de belevingswereld van je kind in het hele scheidingsproces.

Hopelijk worden na het lezen zoveel mogelijk keuzes gemaakt in het belang van je kind!

Maurits von Martels

m.vonmartels@dalfsen.nl

Twitter: @mvonmartels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.