Home / archiefcentraal / gas dr bij op het land van boer noordegraaf

gas dr bij op het land van boer noordegraaf

Met Andre Lier en Freek Gelderman als ‘mede-opperhoofden’ ziet Noordegraaf uit naar het festijn en hoopt op stralend en in ieder geval droog weer. “Dat scheelt in de toeschouwers en maakt het kijken wel zo prettig.” De wedstrijd in het buurtschap Witharen is een totaalevenement dat zaterdagavond wordt ingeluid met een optreden van rockband Tricklebolt uit Lemele. Jonge gastjes met een voorliefde voor de tijdloze, heavy klanken van iconen als Jimi Hendrix, Led Zeppelin en Black Sabbath. Op zondag, zo tegen de middag is het ‘Oehoe oehoerend hard kwamen zie doar aangescheurd’ en wordt gestart met de races in verschillende klassen.

Noordegraaf is in gedachten al bezig waar de auto’s van de bezoekers moeten worden geparkeerd. “Het moet een publiekstrekker worden. Dat verdient de sport. Vaste prik voor jong en oud: de derde zaterdag van juni spektakel in Witharen, gazonmaaierracen!” En het moet gezegd, deze discipline heeft het in zich om uit te groeien tot een sensatie in de gemotoriseerde sport. Het heeft niets van doen met aandachtig langs het randje tuffen en het opschietend groen een kopje kleiner maken. “Welnee joh”, haast Freek Gelderman zich te zeggen. “Het gaat met een gang van tegen de honderd kilometer op de rechte stukken.

Nu heeft Witharen een kort parcours en die topsnelheid wordt hooguit op het rechte stuk benaderd, maar als rijder moet je beschikken over een rappe machine, lef en stuurmanskunst.” ‘De kannibaal uit Witharen’ stopte op het hoogtepunt en nam in 2013 afscheid met de titel. Vorig seizoen was Roel Minkema uit Luxwoude de sterkste over twaalf races. De regerend kampioen komt er dit jaar mede door een blessure niet aan te pas. Het klassement wordt aangevoerd door Peter Joosten uit Deurne.

Gelderman nam dan wel afscheid als actief rijder, maar ging niet verloren voor de sport en maakt zich tegenwoordig als bestuurder verdienstelijk. Van rijder naar bobo was voor hem een logische stap. Zijn voormalige mecanicien Andre Lier koos een andere weg, werd van sleutelaar coördinator en regelt keuringen en inspecties aan baan en bolides. “Na Haaksbergen en de ellende met de monstertrucks zijn gemeentes alert en voorzichtiger met het verlenen van vergunningen”, meldt Gelderman. “Maar het is veilig hier.”

“We doen het nu al een aantal jaren en we hoeven steeds minder te vergaderen”, zegt Noordegraaf. “Veel zaken zijn hamerstukken geworden.” De catering ligt in handen van Bert Zielman van café Calluna. De beheerder van vakantiehuisjes annex kroegbaas weet de weg in de ondoorzichtige wereld van ambtelijke reglementen en neemt het hapje en drankje voor zijn rekening. “Ach, als er bier en hamburgers zijn is het al gauw goed”, weet Lier.

Het optreden van Tricklebolt is gratis. Aanvang zaterdag 21.00 uur. Zondag vanaf 11.30 uur begint het inrijden, gevolgd door de races. Op het land van Noordegraaf aan de Woestendijk 8a. Voor vijf euro een dag rauw, maar puur plattelandsvermaak. Kinderen tot 12 jaar gratis. Zie www.gazonmaaierracen.nl.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.