foreco wint cross over innovation challenge 2015

De Cross-over Innovation Challenge 2015 is gewonnen door Foreco uit Dalfsen. Het houtbedrijf won met het product Nobelwood, een alternatief voor hardhout dat door behandeling met een afbreekbare coating duurzaam wordt gemaakt. De prijs werd uitgereikt tijdens de X-over (spreek uit Cross-over) Innovation Challenge: het innovatie congres van de Regio Zwolle.

Voor een publiek van circa 300 ondernemers kreeg Klaas Jan Swager van Foreco de X-over Innovation Award uit handen van de juryvoorzitter Alexander van de Koevering. Vlak voor de uitreiking werden de drie genomineerde bedrijven nog per videoboodschap geprezen door minister van Economie Henk Kamp. Hij roemde de regio Zwolle om de sterke familiebedrijven en noemde de genomineerden “leiders” in hun branche door innovatie.

De vakjury prees de winnaar Foreco vooral de bijzondere samenwerking tussen een houtbedrijf en de agro-foodbranche. De bio-chemische coating voor de verduurzaming van het hout, is gemaakt van afval uit de agro-food branche. “Het was tot voor kort niet mogelijk om een afbreekbare coating te produceren en goed te verwerken. Door onze samenwerking met verschillende specialisten in de houtbewerkingsindustrie is ons dit gelukt”, aldus winnaar Klaas Jan Swager.

De organisatie van het congres is in handen van drie innovatie platformen: Kennispoort Regio Zwolle, Polymer Science Park en Health Innovation Park. Zij willen meer aandacht voor innovaties ontstaan uit samenwerking tussen branchevreemde bedrijven. Het congres met workshops en sprekers moet ondernemers laten oversteken naar andere branches.

De opening werd op het veld in het stadion van PEC Zwolle verricht door Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie van de provincie Overijssel. Hij benadrukte het belang van samenwerking tussen bedrijven. Ook PEC Zwolle trainer Ron Jans deed per video een oproep aan de ondernemers om buiten je eigen vakgebied te kijken. Herman van den Belt, coach van Landstede basketbal gaf een workshop aan de deelnemers op de tribune.

Academisch trendwatcher Carl Rohde waarschuwde de aanwezige bedrijven op de hoogte te zijn en te blijven van de alle ontwikkelingen op gebied van techniek en maatschappij. De ontwikkelingen gaan steeds sneller en dat moet je bijhouden om te kunnen overleven. Het succes van Cortina fietsen is ook te danken een cross-over tussen fietsen en mode. Deze Zwolse business case werd vakkundig gepresenteerd. Uit zeventien workshops konden de deelnemers twee keuzes maken om ook zelf aan de slag te gaan met X-over innovatie.

De award – gemaakt door studenten van het CIBAP – werd tijdens het congres uitgereikt aan een samenwerkingsverband van minimaal twee bedrijven uit minimaal twee verschillende branches. De vakjury heeft meer dan 25 aanmeldingen beoordeeld en drie projecten genomineerd. Het Zwolse bedrijf Movin was ook genomineerd met Indoor Wayfinding. Deze app maakt navigatie binnen gebouwen mogelijk. Plokko 3D speelgoed was de andere genomineerde. Het bedrijf Ludento uit Zwolle ontwikkelt speelgoed dat zelf gemaakt kan worden met een 3D printer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.