Home / archiefcentraal / blaasactie bij teenageparty in takens

blaasactie bij teenageparty in takens

De gemeente Hardenberg houdt op vrijdag 26 juni een blaasactie bij de teenageparty in Takens. Op deze manier kan het alcoholpercentage worden gemeten van jongeren die de discotheek in willen. De Teenage Party is speciaal voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar. Tijdens de Teenage Party wordt in Takens geen alcohol geschonken.

De controle is gericht op het indrinken; alcoholgebruik voordat de jongeren naar Takens gaan. De bezoekers worden door vrijwilligers tussen 19.00 en 21.00 uur benaderd om te blazen. Jongeren die nul promille blazen, krijgen een coole gadget.

Bij jongeren die meer dan 1 promille alcohol in hun bloed hebben, wordt contact opgenomen met hun ouders. De portier van Takens wordt geïnformeerd over het alcoholgebruik en kan hen de toegang weigeren. Medewerkers van Tactus of de Stuw gaan vervolgens in gesprek met de jongere en zijn of haar ouders.

De gemeente werkt voor de blaasactie samen met andere partijen zoals de politie, THV, Tactus verslavingszorg en het jongerenwerk van de Stuw en SMON. Tactus Verslavingszorg is aanwezig met een informatiestand. De blaasactie staat niet op zichzelf, de gemeente Hardenberg richt zich samen met andere

partijen al langere tijd op het middelengebruik in de gemeente, onder meer met het project Fris over Drank. “Uiteindelijk willen we toe naar een cultuuromslag: het is niet gezond om veel te drinken, en het is al helemaal niet normaal om op jonge leeftijd alcohol te drinken”, aldus wethouder Jannes Janssen.

In toenemende mate toont onderzoek aan dat alcohol zeer schadelijke gezondheidseffecten kan hebben voor jongeren. Jongeren raken snel onder invloed en lopen bijvoorbeeld een verhoogd risico op alcoholvergiftigingen. Daarnaast lopen jongeren onder invloed van alcohol meer risico op ongevallen, presteren ze slechter op school, raken ze sneller betrokken bij agressie en vandalisme en hebben ze vaker onveilige seks.

Steeds meer onderzoek laat ook zien dat alcohol schadelijk is voor het ontwikkelende brein van jongeren en dat jongeren die vroeg beginnen met drinken op latere leeftijd meer risico lopen op verslavingsproblemen. “Ik gun onze jongeren een mooie toekomst. Laat alcohol dat niet verpesten”, aldus wethouder Janssen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.