Home / archiefcentraal / arnos avonturen schoolstrijd

arnos avonturen schoolstrijd

Vroeger had elke verenigde groep mensen een uitgesproken profiel: protestant, katholiek of algemeen. Dorpen en wijken werden haast gesplitst door al die verschillende sportclubs, muziekverenigingen en basisscholen. Nu leven die groeperingen gelukkig veel minder gescheiden met elkaar. Soms is dat noodgedwongen, omdat een vereniging ten onder dreigt te gaan. Achteraf hoor je: “Hadden we die (denkbeeldige) hekken maar veel eerder opgeruimd”.

Voor het onderwijs leek die verzuiling nog lang stand te houden. Nu lijkt ook de soms felle schoolstrijd zijn langste tijd te hebben gehad. Want in tijden van ontgroening en financiële onzekerheden zullen scholen, ongeacht identiteit, meer moeten samenwerken.

Er worden in onze regio immers minder kinderen geboren, waardoor scholen wel moeten inkrimpen. Die krimp is straks zodanig dat er simpelweg te veel scholen zijn voor te weinig leerlingen. De kosten worden dan te hoog en dan kan de school de onderwijskwaliteit op termijn niet meer waarborgen. Willen we het onderwijs goed en betaalbaar houden, dan zullen openbare en christelijke scholen dus veel meer dan nu moeten samenwerken.

Samenwerking tussen scholen is echter niet zo vanzelfsprekend. Scholen zijn elkaars concurrent en willen zoveel mogelijk leerlingen. Uit principe kiezen voor een christelijke of openbare school is minder van belang. Ouders kiezen voor hun kind een passende vorm van onderwijs met kwaliteit, dichtbij, met een prettige sfeer en buitenschools aanbod. Het onderwijsconcept is dan veel belangrijker dan de levensbeschouwelijke stroming.

Ik pleit niet voor het opheffen of samenvoegen van katholiek, protestants of openbaar onderwijs. Ik wijs er op dat het onderscheid tussen scholen vooral moet liggen in de onderwijsvormen. Dan blijft er echt iets te kiezen. De noodzaak tot samenwerking is nu zo groot dat het schadelijk zou zijn als scholen zich zwaar blijven beroepen op hun protestantse of openbare verleden. Laten we over die tegenstellingen heen stappen en zorgen voor excellent onderwijs

voor alle kinderen!

Arno van Dijk

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.