Home / archiefcentraal / vechtdal staat stil bij oorlogsslachtoffers

vechtdal staat stil bij oorlogsslachtoffers

In zowel de gemeente Ommen als de gemeente Dalfsen wordt er dit jaar weer uitgebreid stilgestaan bij de personen die gesneuveld zijn in de oorlog. Hier vind je een overzicht van de activiteiten.

Lemele

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat we bevrijd zijn door de geallieerden van onze bezetters. Eens in de vijf jaar wordt er in Lemele extra aandacht geschonken aan de dodenherdenking bij het monument op de begraafplaats. Op 4 mei kan de bevolking zich vanaf 19.15 uur verzamelen bij het verenigingsgebouw ‘De Schakel.’ Om klokslag 19.30 uur vertrekt de stoet onder begeleiding van de muziekvereniging Kunst na Arbeid naar het monument op de begraafplaats.

Na het spelen van The Last Post is er twee minuten stilte, waarna het Wilhelmus klinkt en de vlag weer wordt gehesen. Daarna volgt de kranslegging. Een leerling van de Ichthusschool draagt een gedicht voor en daarna loopt iedereen via de oorlogsgraven op de ‘oude begraafplaats’ naar de Vrijheidsboom voor de kerk. De BieCie plaatst daar een bloemstuk.

Aansluitend is iedereen welkom voor een kop koffie of thee in De Schakel. Hier presenteert het Lemels Arfgoed het derde deel van een herdenkingsboekje met verhalen over de oorlog in Lemele en omgeving. Twee personen krijgen het (pro forma) boekje al uitgereikt. De avond wordt afgesloten door de BieCie. De extra aandacht komt tot uiting door een goede samenwerking tussen Kunst na Arbeid, Lemels Arfgoed, Plaatselijk Belang Lemele, De Protestantse Gemeente Lemele, de Biecie (basiscatechisatie), het bestuur van de begraafplaats en het Oranje Comité Lemele. Bij slecht weer is het vertrek naar de begraafplaats om 19.40 uur en worden de gedichten en toespraken in ‘De Schakel’ gehouden.

Dodenherdenking op Besthmenerberg

De Historische Kring Ommen houdt in samenwerking met oud-gevangenen van Kamp Erika op maandag 4 mei weer een dodenherdenking bij het herinneringsmonument op de Besthmenerberg aan de Hammerweg in Ommen.

In verband met de plechtigheden bij het gemeentehuis met de 5-jaarlijkse stille tocht door het centrum van Ommen naar de oorlogsgraven aan de Hardenbergerweg dezelfde avond is de herdenking op de Besthmenerberg in tijd iets vooruit geschoven. Zodoende heeft iedereen ook de gelegenheid om de herdenking later op de avond bij het gemeentehuis bij te wonen.

Programma

17.30 uur verzamelen parkeerplaats Steile Oever

17.40 uur vertrek naar het herdenkingsmonument

17.45 uur declamaties/toespraken

17.58 uur The Last Post

18.00 uur twee minuten stilte

18.02 uur zingen Wilhelmus, twee coupletten, gevolgd door defilé en bloemlegging

Dodenherdenking op drie locaties in gemeente Dalfsen

De gemeente Dalfsen herdenkt op maandag 4 mei op drie locaties de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers die daarna zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. De herdenkingen zijn om 15.00 uur aan de Schaapskooiweg, om 20.00 uur in Nieuwleusen bij het monument bij de Grote Kerk én in Dalfsen om 20.00 uur op de begraafplaats aan de Ruitenborghstraat.

Voorafgaand zijn in Dalfsen en Nieuwleusen herdenkingsbijeenkomsten. In Dalfsen is de bijeenkomst in de Grote Kerk. Deze bijeenkomst begint om 19.00 uur. In Nieuwleusen is de bijeenkomst ook in de Grote Kerk. Die bijeenkomst begint om 19.15 uur. In Nieuwleusen wordt medewerking verleend door de scholen (kranslegging en declamatie), Echoes of the Heart (zang), MusicArdore, het Veteranencontact, Scouting, Vluchtelingenwerk, de organist en de kerk. Loco-burgemeester Klaas Agricola is namens het college aanwezig in de Grote Kerk in Nieuwleusen en bij het monument naast de kerk.

In Dalfsen wordt medewerking verleend door de scholen (kranslegging en declamatie), Jeanette den Ouden (zang), Vluchtelingenwerk, Scouting, het Veteranencontact, de organist en de kerk. Burgemeester Han Noten is namens het college aanwezig in de Grote Kerk in Dalfsen en op de begraafplaats aan de Ruitenborghstraat.

Vlaggen op 4 en 5 mei

In de vooravond van 4 mei wordt in Nederland uitgebreid halfstok gevlagd, als bewijs van eerbied en respect voor de doden. De Nationale Herdenking beperkt zich tot de vooravond van 4 mei. Om die reden is het halfstok vlaggen officieel ook beperkt tot de tijdsperiode van 18.00 tot 21.10 uur. Op 5 mei, een nationale feestdag, wordt jaarlijks de bevrijding gevierd van het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 van de Duitse en Japanse bezetter. Op 5 mei wordt de Nederlandse vlag in top gehesen, vanaf zonsopkomst tot zonsondergang.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.