Home / archiefcentraal / van een vader en een zoon hoofdstuk 28

van een vader en een zoon hoofdstuk 28

Het overlijden van oma van Gelderen had mij enorm aangegrepen. Hoewel oma van Gelderen en ik elkaar niet ‘overliepen’, was ons contact heel goed en vertrouwelijk. Met haar kon ik openhartig praten over mijn moeder Jetty, en ik waardeerde haar humor, scherpzinnigheid en eerlijkheid.

Oma was ‘recht voor zijn raap’, en kon bijzonder cynisch en scherp uit de hoek komen. Oma was een echte zakenvrouw, en zij was tot haar overlijden maatschappelijk actief. Zij was bestuurslid van enkele verenigingen, en zij werd gewaardeerd om haar grote betrokkenheid. Stilzitten was er beslist niet bij voor oma, en zij had altijd een volle agenda. Sabine en oma waren bijzonder gesteld geraakt op elkaar. ‘Een hele bijzondere vrouw, die het beslist niet gemakkelijk had in haar leven. Wat zal zij eenzaam zijn geweest toen zij als alleenstaande moeder achterbleef met haar dochtertje. Dat een man een vrouw zo kan laten zitten met een kind’, merkte Sabine meerdere keren op.

Enkele weken na het overlijden van oma van Gelderen ontving ik een brief van haar notaris. Daarin schreef hij dat oma van Gelderen mij als haar enige erfgenaam had benoemd en mij haar vermogen naliet. Bij de brief was een kopie van haar testament en een persoonlijke brief gevoegd. Ik was verrast toen ik vernam hoe groot haar vermogen was. Dat oma welgesteld was, wist ik wel, maar meer ook niet. Oma leefde sober en zij was wars van uiterlijk vertoon. De erfenis wilde ik gebruiken om mijn galerie uit te breiden en te verbouwen.

Behalve haar vermogen liet oma mij ook haar correspondentie, vele foto’s, en kat MauwMauw na, die direct na haar overlijden met mij meeging. Daar moest MauwMauw tot zijn grote frustratie huis en haard delen met nog drie katten. Een frustratie die hij luid miauwend liet blijken, maar hij ontdekte al snel dat mijn bankstel wel heel lekker lag.

Verder kwam er een doorbraak in de moord op mijn broer Frank, en werd bekend wie de dader was. Volgens de politie was de dader een vrouw, ene Ilonka S. , die zichzelf had aangegeven. Bovendien was Ilonka S. herkend door enkele personeelsleden van het verzorgingscentrum waar Frank verbleef.

Al spoedig kwamen allerlei verhalen naar buiten. Ilonka had een oude rekening te vereffenen met Frank. Het verbaasde mij niets. Ilonka S. deed haar verhaal via de pers, en de waarheid was zeer tragisch . Ilonka S. was een ex-vriendin van Frank, die zwanger van hem was, en gedwongen werd om het kind weg te laten halen. En toen Ilonka dat weigerde, werd zij zwaar mishandeld door Frank.

Tijdens die mishandeling door Frank verloor Ilonka het ongeboren kindje en liet zij bijna het leven. Ilonka deed uitgebreid haar verhaal, dat mij danig schokte. Ik was oprecht blij dat oma van Gelderen dit niet meer mee hoefde te maken.

Verder troffen Sabine en ik voorbereidingen voor onze trouwdag. Wij kozen er voor om onze trouwerij klein en besloten te houden, en na afloop een gezellige barbecue voor familie en vrienden te houden. Tante Ada en oom Evert stelden voor om de barbecue te houden op hun erf. ‘Ruimte genoeg bij ons, en wij hebben wel zin in een leuk feest’, merkte tante Ada op.

Mijn vader Sjoerd en tante Ada waren mijn getuigen, en nog nooit had ik mijn vader zo blij en opgetogen gezien. ‘ Dat ik dit nog mee mag maken. Dat mijn enige zoon gaat trouwen met zo’n mooi en lief vrouwtje. Ik ben wel zo blij, mijn jongen, en heel veel geluk’, zei hij, terwijl hij mij hartelijk op mijn schouders klopte. Sabine en ik trouwden op een mooie zonnige dag in juni, en zagen vol verwachting uit naar onze nieuwe toekomst.

Wordt vervolgd….

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.