Home / archiefcentraal / uit hei en dennen moederdag

uit hei en dennen moederdag

Als kind vond ik Moederdag geweldig. Met geld van papa, kocht ik voor mama een prachtig bonbon schaaltje. Voor het eerst zelf iets gekocht in Ommen. Zolang je thuis woont heeft Moederdag heel veel betekenis. Mama kreeg ontbijt op bed, onhandig gesneden boterhammen en een half kopje thee, want je kreeg het niet vol naar boven zonder morsen. O, wat was ze verguld met dat ontbijt. Daarna kwamen onze cadeautjes, zelf ingepakt, nog met een touwtje dicht gemaakt. Een lief briefje met teksten als ‘liefe mama foor jouw omdat je zo goet voor mij zorrugd’.

Wij vroegen na wat jaren wanneer het kinderdag was. “Dat is het iedere dag”, vond mijn moeder een beetje bozig. Kinderdag, het moest niet gekker worden. Terwijl wij wel degelijk taken in huis hadden. Vooral ik, als oudste. Stond mijn vriendinnetje op zondag al fraai aan de deur, moest ik nog afdrogen en de boel in de kast ruimen. Iedere dag ‘kinderdag’ leek mij wat overtrokken.

En dan krijg je zelf kinderen en komt je eerste Moederdag. Wat intens mooi en aandoenlijk om van zo’n peutertje een cadeau te krijgen. Nou ja, krijgen, je moet het wel eerst uit die tegenstribbelende handjes halen. Een flesje parfum of boek, en later aandoenlijke briefjes met hartverscheurend lieve teksten. Ik heb ze allemaal bewaard, en kan nog steeds niet zonder tranen naar de teksten kijken. Zo lief en aanhankelijk, je bent nog de heldin in hun leventje.

Als tiener en puber blijven ze cadeautjes kopen en lieve briefjes maken. Nu kopen ze zelf van hun zakgeld iets voor mama. Met verwachtingsvolle ogen kijken ze naar je gezicht, want wat zal je opkijken van hun originele ideeën. En weer schiet je vol, ze doen het toch maar voor je, terwijl ze tegelijkertijd boos zijn op alles en de hele wereld. Want pubberen is hel, ook voor hen. De briefjes en kaarten zijn in perfect Nederlands geschreven, het kado fraai verpakt en gelukkig nog steeds met de woorden dat ze heeeeeeel veeeeel van je houden.

Dan zijn ze volwassen en hebben vrienden, die meekomen met Moederdag. En nog steeds krijg je cadeautjes en kaarten met lieve teksten. Je hart zwelt van liefde en ontroering.

En nu? Ze hebben zelf kinderen en vieren hun eigen Moederdag. Al die lieve verwachtingsvolle blikken op die snuitjes zijn nu voor hen. Met hopelijk nog heel veel mooie jaren. Moederdag moet blijven, toch????????

Antoinette

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.