Home / archiefcentraal / uit hei en dennen koningsdag

uit hei en dennen koningsdag

Deze week vierde de Koninklijke familie de verjaardag van het staatshoofd. Ik weet niets van de festiviteiten van koningin Wilhelmina, maar weet nog wel alles over de Koninginnen Juliana en Beatrix. Menigmaal begeerde ik ook een Koninklijke titel, vanwege de fraaie japonnen, de gouden koets, de beste plaats in een theater enzovoorts. Maar de verjaardag van de Majesteit, nee, dat is nou echt iets, wat je je familie niet zou toewensen.

Koningin Juliana vierde haar verjaardag met de hele familie op het bordes van haar paleis. En maar knikken, wuiven en aannemen van goedbedoelde cadeaus van vaak eigen makelij. De mensen van toen verlieten die trap achteruit, omdat ze ooit hadden gehoord, dat je het staatshoofd niet de rug mag toe keren. Ook al riep Juliana hen ongerust toe, dat ze ‘gewoon’ de trap af moesten lopen, het bleef een angstig moment omdat men het GOED wilde doen. Hele horden mensen liepen geordend langs de hoge familie, wuivend, buigend en vol eerbied.

Dat besloot Beatrix te vernieuwen. Zij koos ‘blind’twee steden uit, waar zij met haar familie langs het volk liep. Dus zaklopende, koekhappende, boterballen etende Koninklijke hoogheden. Ik ga er vanuit dat het vooral voor de meelopende jonge prinsen een bezoeking was. Je loopt toch een beetje voor aap met al die blikken op jou gericht, terwijl je in een boom moet klauteren of met een wc pot moet gooien. Toen prins Maurits als eerste prins zich verloofde met Marilène, kwam er wat meer beweging in de stoet. Zij klom op de bagagedrager van de fietsende prins Claus en zo werd het allemaal wat levendiger. Met de jaren kwam de verandering, de stoet werd groter, het plezier in de rol van de aangehuwde prinsessen spatte van het scherm.

En nu gaat het jonge koningspaar met prinsesjes, neven en nichten hun Oranjefeest vieren in Dordrecht. Met de boot komen zij in de haven aan. Dan loopt het volk weer langs hen, als ik het helemaal heb begrepen. De Koninklijke senioren blijven lekker thuis en zetten gegarandeerd de tv aan. Met de benen op een poef, bekijken zij de volgende generatie. Zij kunnen met een gerust en dankbaar hart genieten van hun kinderen en kleinkinderen.

En wij, het volk? Ik zit in ieder geval voor het grote scherm om dit festijn weer te zien. Ik vind het ieder jaar leuk. KONINGSDAG, HIEPERDEPIEP HOERA!

Antoinette

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.