Home / archiefcentraal / uit hei en dennen eerlijk

uit hei en dennen eerlijk

Hebt u dat ook wel eens? Iemand vraagt om je eerlijke mening over een nieuwe aanwinst. Betreft het een lamp, stofzuiger of fiets, dan kan je niets gebeuren. Gaat het om een jurk, jas of bloes wordt het delicater. Staat diegene er wat weifelend bij, of komt aangekleed en breed lachend naar je toe met de enthousiaste zin “Nou wat vind je ervan?”

In het eerste geval kun je op gepaste wijze eerlijk zijn. Staat zij met een gelukzalige glimlach in haar nieuwe jurk, valt het mij moeilijk te roepen “trek uit, in die jurk lijk je een kermisvrouw”. Ik had een tante die dan zei “die jurk misstaat je niet”. Dat lijkt me geen reden tot aanschaf.

Ik kan wel uit de voeten met mijn zelf gecreëerde uitroep “wat jammer, jij bent mooi, de jurk is mooi, maar samen zijn jullie het helaas niet, zo jammer”. Maar de aanschaf is al een feit, dus daar kan ik niet mee aankomen. “heb je het bonnetje nog?” Maar ook dat klinkt erg kil. Eerlijk zijn is vaak hard. Wat weegt nu het zwaarst? Moeilijk hoor.

Je komt in het nieuwe huis van je zus en bekijkt een ingelijste monsterlijke afbeelding van een paar schapen en een herderinnetje. Duidelijk van eigen makelij. Trouwens, het product heeft een immense afmeting. Al zou je het niet willen zien, het is heftig aanwezig. O jee, dat wordt heikel, straks vraagt ze wat je er van vindt. En ja hoor, daar komt de trotse uitroep van je zwager, “heeft Alberdien zelf gemaakt, na één les, knap hè?”

Help! Wat zeg ik? “Haal het weg, het doet pijn aan m’n ogen”, is weliswaar bijzonder waarheidsgetrouw, maar het is wel je zus, dus dat gaat niet gebeuren. “uhm, bijzonder, echt heel bijzonder, hoe krijg je het zo voor elkaar?” Zus gloeit van trots en roept de zin die je al aan zag komen…………..zal ik er ook één voor jou maken? Is zo gebeurd. Moet je wel de lijst zelf betalen”.

Kijk, zo heb ik dus een flink aantal in elkaar geprutste produkten in laden liggen. Het eerste jaar wordt bij aankomst van de gulle geefster alles weer snel opgehangen en neergezet. Daarna veins ik slordigheden van huishoudhulp, die het doek met allesreiniger heeft behandeld. Dan niet roepen, dat het zonde is, want de creativiteit van zus betreft nu het maken van non figuratieve beelden.

Moeilijk hè, eerlijk zijn!

Antoinette

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.