scheele ommen gaat voor kwaliteit

De komende maand zal de gemeenteraad zich buigen over het meerjarenprogramma van Ommen. Nu het Rijk opnieuw minder geld geeft voor de taken van de gemeente moet Ommen kiezen: hoe houden we het huishoudboekje op orde?

Als je minder uit te geven hebt, kijk je uiteraard eerst of je niet doelmatiger met je geld kunt omgaan. Nu we bij eerdere bezuinigingsrondes in 2010 en 2013 stevig gesneden hebben in het ambtelijk apparaat zien we daar geen kansen meer. Vergelijkingen met andere gemeenten leren ons dat onze bestuursdienst het goed doet: ze is relatief goedkoop terwijl ze voor zowel de gemeente Ommen als Hardenberg werkt. Daar mogen we best trots op zijn. Maar het probleem van te weinig middelen lost dit uiteraard niet op.

De tweede manier om geld te besparen is bezuinigen op je voorzieningen. De afgelopen jaren is gestart met nieuwe woningbouw, met de vernieuwing van het centrum. Hoe blijven we aantrekkelijke woongemeente? Het college legt aan de gemeenteraad het voorstel voor om hier niet op te bezuinigen, integendeel. Juist nu wil het college investeren in Ommen. Daarbij passen goede onderwijsvoorzieningen. Na het mogelijk maken van (ver)nieuwbouw van Vechtdalcollege en de Boslustschool zijn de basisscholen aan de beurt. Die willen we niet in de kou laten staan. De kern Ommen heeft schitterende sportvelden. Nu zijn, na Beerzerveld, ook Lemele en Vilsteren aan de beurt om kunstgrasvelden aan te leggen.

Maar hoe houden we dan het huishoudboekje op orde? Kunnen we de inkomsten verhogen via belastingen? De gemeente is door de wetgever beperkt in haar mogelijkheden voor belastingheffing. Wist u dat van alle Westerse landen de Nederlandse gemeente gelet op haar taken de laagste belastingmogelijkheid heeft? Terecht dat daar nu landelijk naar gekeken wordt. De nationale belasting kan best terug om de gemeenten meer armslag te geven; na jaren van bezuinigingen op die gemeenten is daar alle aanleiding voor! Eerder stelde het college voor om een aantal belastingen zoals forensen- en toeristenbelasting verder te verhogen.

Omdat deze inmiddels op een behoorlijk hoog niveau zijn is voor verdere verhoging geen draagvlak. Dus moesten we kijken we of het mogelijk is om de burger via de OZB wat extra te vragen voor onze voorzieningen. Ommen heeft jarenlang de OZB ontzien en heeft één van de laagste tarieven van Overijssel. We stellen voor vier jaar het tarief beperkt te verhogen. Dat betekent voor een gemiddelde woning van 200.000 euro jaarlijks een verhoging van nog geen 10 euro per jaar. Geen populaire maatregel, maar als je kiest voor kwaliteit wel een noodzakelijke. Het is nu aan de gemeenteraad. Ik ben benieuwd!

Ko Scheele ko.scheele@ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.