Home / archiefcentraal / ribs en blues 2015 onovertroffen veel bezoekers

ribs en blues 2015 onovertroffen veel bezoekers

Een zonovergoten eerste Pinksterdag en een qua zon een iets minder mooie tweede Pinksterdag trokken veel publiek naar Raalte. Want op deze dagen konden de bezoekers van een van de grootste gratis toegankelijke blues en roots festivals van Nederland, genieten van onder andere de fijnste Barbecue gerechten, theater, het ‘Kidsadventure land’ en natuurlijk: Muziek.

Al deze ingrediënten waren ruimschoots aanwezig voor weer een zeer geslaagde editie, die de vorige avond al begon met optredens van Focus Candy Dulfer, Within Temptation en Jett Rebel. Op eerste en tweede pinksterdag waren er maar liefst 21 verschillende topacts, die verdeeld over de 2 overdekte podia een zeer brede mix van roots, rock, boogie en natuurlijk blues over het publiek uitserveerden. Aan de nog jonge, maar zeer getalenteerde Leif de Leeuw de eer om eerste Pinksterdag te openen op Mainstage. Leif speelt zelfs al zalen in Amerika vol en heeft het afgelopen jaar zelfs nog de Dutch Blues Challenge gewonnen.

Spinrock van CDA-diva Sabine Uitslag, speelde wat minder the blues maar wel heerlijke rock. Het zeer vernieuwende, internationale Blues Pils, moest helaas door stemproblemen verstek laten gaan, maar werd waardig vervangen door de Amerikaanse gitaar virtuoos Ryan McGarvey.

De alom bekende Neder blues en – roots artiesten Ruben Hoeke en het trio T-99, hadden door het mooie weer de tent niet helemaal vol, maar heel veel publiek was wel speciaal voor hen gekomen. De Nederlandse Dynamite Bluesband wisten het publiek handig om hun vinger te winden met hun kijk op blues. Uit Amerika was ‘the boogieman from Hell’( en dat ligt in Michigan) Michael Katon gelukkig weer eens in Nederland, die samen met de Nederlands blues gitarist Rob Orlemans en zijn band, de keiharde Detroit boogie van Katon speelden. Met het nummer “Hear me Calling” brachten ze op het eind een ode aan de helaas overleden Woodstock legende Alvin Lee.

Alvin had een paar jaar geleden zelf ook nog op Ribs & Blues gestaan. Waardige afsluiter op het Maistage was de legendarische Eric Burdon van the Animals , die veel publiek trok en op bijna 75-jarige leeftijd nog steeds zijn protest boodschappen op diverse podia laat horen. Op het kleinere Delta Stage ook al een zeer uiteenlopend en internationaal gezelschap en was er te genieten van Little Hurricane, dat uit drumster Celeste Spina en zanger/gitarist Anthony Catalone bestaat en dus zonder bassist een zeer vuig rock duo vormt. De zeer verrassende Dan Owen (UK) klonk onder de heerlijke geuren van de diverse Barbecue stands, rauw, authentiek en heerlijk smerig.

Verder liet de blonde Joanne Shaw Tailor (UK) horen dat ze op haar Telecaster en Les-Paul gitaren de absolute meesteres is, want voor zowel snelle solo’s als een gevoelige balad, draaide ze haar hand niet om. Een band die sinds 3 jaar bestaat is het Amsterdamse My Babe, dat de afsluiting mocht doen op Delta Stage. Met alleen een zelfgebouwde, zogenaamde stand-up snarige Diddley Bow, openden gitarist Daniel de Vries en drummer Joost van Dijck hun set. Toen even later de schaarsgeklede zangeres Cato van Dijck het podium opkwam en baslijnen op de gitaar begon te spelen, stond de crowd helemaal perplex van de op oude blues en funk geïnspireerde voodo sound. Zelf noemen ze het Delta, trance, Louisana dub, indie funk, waarmee ze zelfs al als support act van Seasick Steve hebben gefungeerd. Op dag 2 scoorde de uit Denemarken afkomstige opener Reverend Shine Snake Oil Co. met hun bezwerende soud en african beat, gelijk al hele hoge ogen. Zeker toen op een gegeven moment de zanger van het podium afsprong om het publiek op te jutten, oogstten ze veel appalus van ditzelfde publiek dat zich graag liet opwarmen door deze band. The Brew op Mainstage was weer een heel ander caliber.

Deze band was al eens eerder op Ribs & Blues te zien en voor velen een gelukkig weerzien. De jonge zanger / meester gitarist, een jonge drummer en de vader van de drummer op de basgitaar, wisten de tent, die het muzikale geweld eerst iets gelaten over zich een lieten gaan later goed te overtuigen. De virtuoze solo op de drum op het eind werd met veel gejuich ontvangen.

Roots country muziek kwam van de Canadese Daniel Romano, die speciaal per boot naar Europa was gereist. Deze ietwat sstoïcijnse gitarist noemt zijn muziek zelf meer mosey dan country. Het bluesrock 5-tal Rusty Apollo gooide heerlijk vuige bluesrock met vette harmonica de tent in. ‘Mud’ Morganfield , de oudste zoon van Muddy Waters – en er ook nog eens precies op leek-, kwam geheel in wit pak op. Deze grootmeester had de tent helemaal vol en bracht een ode aan de onlangs overleden BB King. Mud Morganfield en band zorgden voor het broodnodige, pure blues gehalte.

De begeleidingsband bevatte zelfs leden van van de band van zijn vader. Hilariteit was er toen de panist met z’n voeten het ritme en met de handen de solo speelden. Bij het afsluitende I’m a man, had je echt het gevoel dat Muddy nog steeds ‘still alive’ en onsterfelijk is. De Amerikaanse Reverend Peyton’s Big Dam’n band had de tent zelfs bij de soundcheck al op z’n kop staan. Dit circus act achtige 3-tal, bestaande uit de gebroeders Peyton op drum en gitaar en de vrouw van de zanger/gitarist op wasbord waren de publieks lieveling van de 2e dag. Een concert van hen is altijd een absolute belevenis.

De Amerikaanse zeer grote en zware Popa Chuby was de afsluiter van Ribs & Blues 2015. Deze gitaarbeul doet tegenwoordig zittend zijn werk, maar speelt er absoluut geen noot langzamer om. Een naar eigen zeggen zeer tevreden voorzitter van Ribs & Blues keek terug op een zeer geslaagde editie, waarbij zelfs op eerste Pinksterdag de poort nog even dicht moest omdat het maximale aantal bezoekers bereikt was!

Lees ook

Vechttoneel komt met plattelandsstuk

OMMEN – De leden van het Vechttoneel zijn al weer druk aan het oefenen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.