Home / archiefcentraal / oog voor kunst gijs dragt uit dalfsen

oog voor kunst gijs dragt uit dalfsen

In deze rubriek stelt Carola Breukelman kunstenaars uit het Vechtdal aan je voor. Dat doet ze door een kunstenaar in woord en beeld te portretteren. In de tiende aflevering maak je kennis met Gijs Dragt uit Dalfsen.

Onlangs kwam Gijs Dragt (60) met een schat aan fotomateriaal terug van zijn reis naar Arizona in Amerika. Hij bezocht daar voor zijn project Plane Skin het grootste vliegtuigkerkhof ter wereld om oude vliegtuigen te fotograferen. Zijn grote liefde voor vliegtuigen smelt samen met zijn werkzaamheden als beeldend kunstenaar. “Met fotografie kan ik me goed uitdrukken in dit project. Foto’s worden schilderijen: het heeft een mooi abstract niveau,” legt Dragt uit. Fotograferen is overigens niet het enige wat deze bevlogen man doet. Hij schildert en maakt grafische ontwerpen. “Ik vind het een mooie drie-eenheid.”

De fascinatie voor de luchtvaart is volgens de kunstenaar ontstaan tijdens zijn jeugd. “Ik ben opgegroeid bij vliegbasis Twenthe. Het ligt op een mooie plek, midden in de natuur. Het vormt een soort tegenstelling met de bulderende vliegtuigen op de baan.” Op het moment werkt Gijs Dragt mee aan een boek over de geschiedenis van vliegbasis Twenthe.

Mystieke codes

Terugkerende elementen in zijn werk zijn abstractie en typografie. Voor Plane Skin legt Gijs details van oude vliegtuigen op de gevoelige plaat vast. Dragt: “Als jongetje was ik gefascineerd door het mystieke van de codering op vliegtuigen. Het is wel tekst maar je kan er niet meteen de letterlijke betekenis uit halen.” Mensen zijn volgens Gijs Dragt nieuwsgierig en zijn op zoek naar bevestiging van wat ze zien. “Het prikkelt de fantasie. Het houdt een bepaalde abstractie in. Daardoor blijft er ruimte over voor de toeschouwer.”

Plane Skin

Voor het project is Gijs Dragt in 2011 door Europa gaan reizen om vliegtuigen uit de tijd van de Koude Oorlog te fotograferen. “Ergens ben ik een soort van historicus. Ik leg dingen vast die een geschiedenis hebben. Ik kan je laten zien hoe mooi het vintage materiaal is,” zegt de beeldend kunstenaar.

Begin april gaf de kunstenaar uit Dalfsen een vervolg aan het project en bezocht Arizona.

Vliegtuigen met verwering en krasjes, dat was wat Gijs zocht voor de nieuwe fotoserie. “Het is binnen de luchtvaart een van de belangrijkste plekken op aarde. Vanwege een goed klimaat dat conserverend werkt, staan daar zo’n vijfduizend vliegtuigen opgeslagen om te worden verhandeld, gesloopt of uit elkaar gehaald voor de onderdelen.”

Ter voorbereiding op zijn reis langs onder andere Phoenix, Tucson en Los Angeles, heeft Gijs thuis via Google Earth de locaties verkend. Op deze wijze kon hij zien hoeveel vliegtuigen ergens opgeslagen waren en zelfs soms in welke staat.

Een succes

Amerika was voor de kunstenaar een belangrijke schakel om het project rond te maken. Dat is volgens hem wondergoed gelukt. “Overal heb ik toegang gekregen. Amerikanen zijn heel voorzichtig omdat ze bang zijn voor claims, maar ik heb mijn gang kunnen gaan. Het is uitgegroeid tot een fantastisch mooie serie. Daar zit wel een boek in.” Hoewel nog niets beklonken is, gaat de beeldend kunstenaar ervan uit dat de foto’s ook geëxposeerd gaan worden. “Er is belangstelling vanuit een leuke hoek voor een grote tentoonstelling.”

Van je passie je werk maken, wie wil dat nu niet? Volgens Dragt moet je eerlijk naar jezelf kijken en je hart volgen om dat te bereiken. “Als je talent en motivatie hebt, dan denk ik dat het lukt. Maar je moet ook gedreven zijn.” Het heeft Gijs Dragt gebracht waar hij nu is. Zijn succes van de afgelopen dertig jaar is niet onopgemerkt gebleven.

Koninklijk onderscheiden

Vorig jaar ontving hij een lintje voor zijn inzet om kunst en cultuur uit te dragen in Overijssel. Het is volgens hem wat dubbel. Dragt: “Nu moet ik oppassen hoe ik het zeg. Het is best wel eervol maar aan de andere kant doe je wat je kan. Ik ga ervan uit dat iedereen naar eigen vermogen handelt. Ik vraag me af of het nodig is, dit soort onderscheidingen. Ik vind het leuk om mensen te helpen en te motiveren omdat ik weet hoeveel plezier het geeft om lekker te functioneren. Ik deel graag met anderen.”

Winactie

Je kan een ingelijste foto uit de serie Plane Skin winnen. Wil je kans maken? Like het bericht over de winactie op Facebook en mail naar redactie@vechtdalcentraal.nl

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.