noten gekkenhuis in oosterdalfsen

In 2008 is besloten om in Dalfsen op termijn nieuwbouw te realiseren in Oosterdalfsen. Dat ligt voorbij de Gerner Marke. Grond is gekocht, plannen zijn gemaakt en na 6 jaar, eind 2014 is het ontwerpbestemmingsplan ter visie gelegd (de provincie heeft met dit ontwerp ingestemd).

Als alles goed gaat wordt het bestemmingsplan op 22 juni door de raad vastgesteld en treedt misschien nog in 2015 in werking. Eind 2016 of begin 2017 wordt het eerste huis gebouwd. Dan zijn we dus bijna 10 jaar verder. Voor onze gemeente trouwens ook financieel een belangrijk plan. Al met al gaat er aan kosten zo’n 9 miljoen in om.

Nu wisten we, tijdens de planvorming, dat er een kans was dat het om archeologisch interessant gebied zou kunnen gaan vanwege een Romeinse weg die daar in het verleden gelopen heeft. Dus hebben we besloten om eind 2012 zogenaamde proefsleuven te graven. Smalle gangen in het landschap. Bij dat graven zijn er wat resten uit de trechterbekercultuur gevonden. Een heel bijzondere tijd in onze geschiedenis. Het was toen voor het eerst, zo’n 5000 jaar geleden, dat mensen zich ergens gingen vestigen en het land gingen bewerken. Een beetje simpel gezegd: “de eerste boeren”.

Na de voorlopige vaststelling van het bestemmingsplan eind vorig jaar zijn we verder gaan graven. Echt letterlijk diepgaand gaan onderzoeken wat er nu allemaal te vinden is. En dat blijkt waanzinnig indrukwekkend. Meer dan 120 graven, de resten van een oud woonhuis en iets dat vermoedelijk een aarden monument is geweest. Een soort hunebed van zand. Overigens moet u zich bij die “resten” niet te veel voorstellen: niet meer dan verkleuringen in het zand. Bovendien hebben we in die graven prachtige objecten gevonden. Om en nabij 120 trechterbekers, een paar prachtige bijlen en een barnstenen ketting. Waanzinnig mooi en ongelooflijk hoe ze dat in het stenen tijdperk hebben kunnen maken. Overigens beschouw ik deze vondst niet als ons bezit. Al dat prachtigs is niet van Dalfsen maar van het Rijk. Dat is niet alleen wettelijk zo geregeld, maar wat mij betreft is dat ook terecht. De geschiedenis is van niemand dus van iedereen. Bovendien hoop ik dat er ook nog wat geld komt van datzelfde Rijk om verder onderzoek te financieren, want dat onderzoek is echt de moeite waard en voor Dalfsen een beetje te veel van het goede. En voor eventuele schatgravers: “We hebben de vondsten niet voor niks drie maanden geheim gehouden. Alles is weg!”

Natuurlijk kreeg ik vanochtend iedere keer de vraag waarom dit voor Dalfsen zo belangrijk is. En het antwoord is even gemakkelijk als moeilijk: omdat het zo onwaarschijnlijk mooi is. Daarbij gaat het misschien nog niet eens zo zeer om de gevonden objecten zelf. Wat mij namelijk het meeste fascineert, is dat er zulke lange lijnen zijn. Iets dat je echt voelt als je zo’n bijl in je handen hebt. Het besef dat Oosterdalfsen niet alleen vanochtend een gekkenhuis was, maar 5000 jaar geleden ook al.

Han Noten

Burgemeester

h.noten@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.