nieuw kookboek van ommer predikant

Ommenaar Han Wilmink is predikant van de Gereformeerde Kerk (PKN) in Ommen en schreef al meerdere kookboeken. Deze week komt hij met een nieuw kookboek, ‘De smaak van de Amish’.

“‘De smaak van de Amish, het geheim van eenvoudig leven’ is meer dan alleen een kookboek”, vertelt Wilmink. “In de stijl van mijn vorige boeken Bijbels Culinair (4e druk), Koken met Passie en Aan Tafel! (PKN-uitgave), is het ook een echt lees- en kijkboek geworden. Er staan heel veel foto’s in, die onder andere gemaakt zijn tijdens de reis die ik in de herfst van 2012 maakte naar Dutch Pennsylvania in het oosten van de Verenigde Staten. Ik dompelde mij daar in het Amish leven en keerde huiswaarts met een schat aan indrukken.”

Wilmink vervolgt: “Als ‘kookdominee’ ging mijn belangstelling vooral uit naar hun keuken en religie. De Amish staat bekend als een unieke gemeenschap, bekend om hun eeuwenoude tradities waar zij zoveel mogelijk aan vasthouden. Maar ook de Amish ontkomen niet aan concessies ten opzichte van de 21e eeuw. Die dilemma’s beschrijf ik ook in mijn boek. De Amish lijken in onze ogen misschien heel ouderwets, maar in sommige opzichten lopen ze ook voorop. En fascineren ze ook niet omdat bij hen nog mooie waarden zijn behouden die wij verloren zijn? Ik heb zelf –proefondervindelijk- gesleuteld aan de Amish receptuur. Typisch Amerikaanse invloeden heb ik zoveel mogelijk weggelaten. Nogal wat Amishvoedsel vond ik te vet en te zoet en hier en daar doen de pakjes en zakjes ook al hun intrede in de van oorsprong zo pure plattelands keuken van de Amish. Weg er mee dus! Back to basics!”

De eenvoud van de Amish in leven en keuken is volgens Wilmink mooi. “Toch waren sommige recepten in mijn ogen ook te simpel, die konden extra toevoegingen en (natuurlijke) smaakmakers gebruiken om het allemaal net even spannender te maken. Zonder aan het Amish-eigene af te doen. Zo ontstond iets wat ik ‘De nieuwe Amish keuken’ zou willen noemen. Een bijzonder boek dat tegelijk authentiek en eigentijds is. Gerechten, verhalen, een start voor een avond tafelen met de Amish. Geniet er van!”

Het boek kost 24,50 euro en is verkrijgbaar de boekhandel en via internet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.