landbouwverkeer nog veiliger met t rijbewijs

Vanaf 1 juli 2015 moet iedereen een T-rijbewijs hebben om met een landbouwtrekker of zelfrijdend werktuig op de openbare weg te rijden. Dit T-rijbewijs vervangt op termijn het huidige trekkercertificaat. Het doel? Minder verkeersongevallen met dergelijke voertuigen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) complimenteert de rijksoverheid met het nieuwe T-rijbewijs. “Weer een stap naar meer veiligheid op de weg.”

De veiligheid van landbouwverkeer is al jaren een van de speerpunten in het beleid van VVN. Omdat landbouwmaterieel steeds groter en zwaarder wordt en vaker op de weg komt, werd de roep om zo’n speciaal T-rijbewijs luider. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid vallen er jaarlijks circa zestien dodelijke slachtoffers en honderd ziekenhuisgewonden door ongelukken met landbouwvoertuigen. Het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer neemt jaarlijks echter af. Het T-rijbewijs moet ervoor zorgen dat deze trend zich ook doorzet in landbouwverkeer. Vaak zijn de slachtoffers niet de bestuurders van (land)bouwvoertuigen, maar juist automobilisten en fietsers. VVN: “Sinds 2008 zoeken wij naar acceptabele en goede maatregelen.”

Bewuster de weg op

Veilig Verkeer Nederland is zeer verheugd. De jarenlange lobby heeft ertoe bijgedragen dat er met het T-rijbewijs meer duidelijkheid komt. Het trekkercertificaat was alleen een bewijs van vaardigheid, het T-rijbewijs gaat een stap verder en maakt bestuurders bewuster van hun omgeving. Tijdens de lessen leren zij meer over de reacties van andere weggebruikers. Zo kunnen situaties beter worden ingeschat. Ook Cumela, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra, en land- en tuinbouworganisatie LTO zijn groot voorstander van het T-rijbewijs.

Wijzigingen voor jongeren

De regels zijn helder. Is iemand jonger dan 18 jaar? Dan kan hij zijn trekkercertificaat halen tot de invoering van het T-rijbewijs op 1 juli. Daarna kan hij dit certificaat tot 1 juli 2016 omwisselen voor het T-rijbewijs. Iedereen die 16 wordt op of na 1 juli 2015 moet het T-rijbewijsexamen afleggen om de betreffende voertuigen te mogen besturen.

Wie 18 jaar of ouder is, kan het B-rijbewijs halen. Als deze is behaald voor invoering van het T-rijbewijs, wordt het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven bij verlenging. Tot die tijd is het B-rijbewijs geldig voor het besturen van een trekker. Is iemand niet in de gelegenheid het trekkercertificaat of het B-rijbewijs te halen, dan is hij verplicht vanaf 1 juli het T-rijbewijs te halen.

Wat er verandert voor ouderen

Ook ouderen die geen B-rijbewijs hebben maar al langer met een trekker rijden zonder trekkercertificaat, kunnen deze het beste voor 1 juli 2015 halen. Na die datum kunnen zij deze eveneens omruilen voor een T-rijbewijs. Ouderen die op 1 juli 2015 wél in het bezit zijn van het B-rijbewijs en/of trekkercertificaat, hebben drie jaar de tijd om het T-rijbewijs te laten bijschrijven op hun rijbewijspasje. Wie dat niet doet vóór 1 juli 2018 moet alsnog het officiële examen voor het T-rijbewijs afleggen. Wie in het bezit is van rijbewijs C(E) of D(E) krijgt het T-rijbewijs wél automatisch bijgeschreven.

Niet voor alle langzame voertuigen

Het T-rijbewijs geldt niet voor alle langzame motorvoertuigen. Uitgezonderd zijn voertuigen die vanuit de fabriek maximaal één functie kunnen ¬uitvoeren, maximaal 1,30 meter breed zijn én af fabriek geen trekhaak of trekoog hebben. VVN: “Denk aan voertuigen die worden gebruikt voor maaien, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Ook mogen deze voertuigen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.”