Home / archiefcentraal / honkbalknuppel naast bed niet doen

honkbalknuppel naast bed niet doen

Wijkagent Jan Voortman raadt dat laatste vooral af.

“Ik kan mij voorstellen dat mensen voor hun veiligheidsgevoel iets bij hun bed willen hebben”, vertelt Voortman. “Maar ik kan haast wel stellen dat de daders bij een reguliere woninginbraak naar de slaapkamers gaan. Wanneer je iets verdachts hoort, is het natuurlijk heel verstandig om ons direct te bellen op 112. Ik weet zeker dat we op dat soort momenten direct meerdere voertuigen inzetten.” De wijkagent drukt inwoners op het hart om zelf niet op jacht te gaan. “Onderneem zelf niets, maar blijf in contact met de meldkamer.”

Volgens Voortman slaan inbrekers echter nog zelden toe in huizen waarvan de bewoners thuis zijn. “Wel vinden er vaker diefstallen plaats door middel van insluiping. Daders leiden in dat soort gevallen de bewoner af met smoezen. Zo verzinnen ze dat ze pech hebben met de auto, of zijn ze het adres van hun oma kwijt. Ook komt het vaak voor dat de dader geld wil wisselen. Op het moment dat de bewoner is afgeleid, slaan de handlangers hun slag.”

Wanneer de daders van plan zijn om de bewoner te overvallen, gaan ze anders te werk, legt Voortman uit. “Daders zullen hoogstens een overval plegen wanneer ze zeker zijn van een ruime buit. Zij zullen niet direct op de vlucht slaan. In plaats daarvan dreigen ze de bewoners met geweld. In dat soort gevallen hebben de daders altijd wapens bij zich.” Ondanks de dreigende situatie, adviseert Voortman om geen weerstand te bieden. “Dat is zeer onverstandig. Vooral in begin van de confrontatie zijn de daders zeer scherp en agressief. Geweld zullen ze dan niet schuwen.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.