Home / archiefcentraal / help ommenaar aan titel sneakerbaas

help ommenaar aan titel sneakerbaas

Seth Dankelman (21) uit Ommen verzamelt exclusieve sneakers. In zijn kast prijken, weliswaar in doos, momenteel 55 paar schoenen. “Ik krijg wel eens naar mijn hoofd geslingerd dat ik wel een vrouw lijk, maar dat maakt mij niet uit.” Hij doet nu mee aan een foto- winactie van Saucony x SneakerBaas om de SneakerBaas van Nederland te worden. “Het is mij gelukt om de laatste ronde te halen”, zegt Seth. Hij kan op 30 mei uit de top zes deelnemers gekozen worden tot grootste SneakerBaas. Naast de titel kan Seth ook twaalf paar schoenen van het merk Saucony winnen en vijfhonderd euro shoptegoed op de webshop van SneakerBaas. Daarvoor heeft hij jouw stem nodig.

Pure passie

De liefde voor exclusieve sneakers ontstond rond zijn vijftiende en is uitgegroeid tot een passie waarmee hij opstaat en naar bed gaat. Tijdens een vakantie in Zeeland liep Seth als puber met zijn ouders langs een sneakerwinkel in Middelburg en was meteen verkocht. “Ik wist niet wat ik zag”, zegt Dankelman. Met al zijn spaargeld kocht hij een paar ‘Jordans’. Het jaar erop ontdekte hij dat de winkel weg was. “Ik heb de eigenaar gebeld en ben bij hem thuis geweest waar hij nog schoenen had staan.”

“Ik verzamel sneakers, draag ze en verkoop ze door op een internationale site.” Daarvoor houdt Seth continue websites in de gaten. Het gaat hem vooral om schoenen die niet meer te verkrijgen zijn of waarvoor je voor de winkel moet gaan liggen om ze te kunnen bemachtigen. “Ik ben in 2013 eens om vijf uur in de ochtend naar Amsterdam gereden en heb daar drie uur in de kou staan wachten voor een schoen die uitkwam. Je moet er wat voor over hebben.”

Dure hobby

Goedkoop is deze hobby zeker niet. Seth is elke maand rond de tweehonderd euro kwijt aan de schoenen. “Ik koop gewoon wat ik mooi vind. Het is belangrijk dat je jezelf er zelf goed in voelt.” Het geld voor zijn verzameling verdient hij -hoe toepasselijk- in schoenwinkel Sneakers in Zwolle waar hij al zo’n drie jaar een bijbaan heeft.

Doordat er veel vraag is naar sneakers, is de scene volgens Dankelman over de kop gegaan. “Bepaalde schoenen zijn zo vijf- á zeshonderd euro.” Zoveel geeft de Ommenaar niet uit aan een paar. Wel heeft hij in zijn verzameling een paar schoenen staan die momenteel een waarde hebben van zevenhonderd euro. Die heeft hij enkele jaren geleden voor honderden euro’s minder gekocht. “Ik vind het zonde om ze weg te doen, want ik krijg ze nooit meer voor zo’n bedrag terug.”

Nekkenbrekers

Er zijn veel modellen sneakers, maar de Sneakerbaas uit Ommen richt zich vooral op Nike. “De kleurstelling en het materiaalgebruik vind ik mooi. Ik heb schoenen van bijvoorbeeld (geweven) leer, suède en een paar dat gemaakt is met paardenhaar.” Soms werkt een bepaald merk samen met een winkel voor een exclusieve collectie. Dat vindt Dinkelman ook leuk. “De aparte modelletjes vind ik mooi. Dat zijn nekkenbrekers.” Dat betekent dat mensen op straat hun hoofd ervoor omdraaien. “Dat is kicken.”

Seth bewaart zijn schoenen in dozen om stof en verkleuring door de zon tegen te gaan. “Ik ben er heel zuinig op. Na het dragen maak ik ze eerst schoon en doe ze dan weer in de doos.” Voor Seth is dat net zo logisch als dat anderen zuinig zijn op hun auto.

Events

Dit weekend gaat Seth met een vriend en zijn vriendin naar Sneakerness, een groot Europees event voor sneakerliefhebbers dat dit jaar in Amsterdam gehouden wordt. Merken, designers, vintagehandelaren, customizers en verzamelaars uit heel Europa komen samen om hun liefde voor sneakers te delen.“Jongens als ik verkopen daar schoenen die al jaren niet meer verkrijgbaar zijn. Voor zo’n event zet ik alles opzij. Je bent daar onder de mensen die dezelfde liefde hebben. Het is een hele aparte wereld.”

Zijn omgeving vindt zijn hobby ook leuk. “Mijn vriendin keek er eerst wel even van op, maar ze vindt het erg leuk. Zijn ouders vinden dat volgens de Ommenaar ook, vooral nu hij de schoenen zelf betaalt. Seth Dankelman wil SneakerBaas van Nederland worden omdat het zijn passie is. “Het is toewijding en ik word er gelukkig van. Het staat centraal in mijn leven en dat zal zo blijven.”

Winactie

De eerste prijs van de winactie waaraan Dankelman meedoet, bestaat uit twaalf paar schoenen van het merk Saucony en 500 euro shoptegoed die te besteden is op de SneakerBaas webshop. De tweede prijs is zes paar schoenen van Saucony en de derde prijs drie paar schoenen van Saucony.

Stemmen

Tot en met 30 mei kan je stemmen op Seth. Daarmee maak je zelf ook kans op een paar sneakers. Stemmen kan op de website: bit.ly/SBaas-Seth-Dankelman.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.