arnos avonturen leren vergaderen

Vergaderen kan doeltreffend zijn. Helaas draagt het maar al te vaak juist helemaal niet bij aan het realiseren van organisatiedoelen. Sommigen van ons besteden een groot deel van hun werktijd in werkgroepen, projectgroepen, commissies, medezeggenschapsraden en dergelijke. Al dit samenzijn kost niet alleen veel tijd, maar ook veel energie. Slagvaardiger en doelmatiger vergaderen kan ons dus helpen overbelasting en demotivatie te verminderen.

Niemand wordt als vergadertijger geboren. Vergaderen leer je gaandeweg. We beginnen er vaak al mee op de basisschool. Daar leren kinderen in kringgesprekken om beurten te praten, hun vinger op te steken als ze iets willen zeggen, elkaar te laten uitpraten, op hun stoel te blijven zitten, op een positieve manier met en over elkaar te spreken, een gezamenlijke activiteit plannen en afspraken maken.

Vergaderingen zijn overbodig en bovendien irritant als ze gebruikt worden om orders uit te delen, reeds bekende standpunten naar voren te brengen, beslissingen af te dwingen. Als ze gebruikt worden voor het uitwisselen van nieuwe informatie en het oplossen van problemen dan kunnen ze wel heel nuttig en inspirerend zijn.

Overmatig vergaderen is een dure manier van communiceren en tegelijk een psychische en sociale belasting. Slechte voorbereiding, eindeloze discussies, stokpaardjes berijden en breedvoerig uitweiden, gebrek aan leiding en tijdmanagement. Dat alles helpt natuurlijk niet mee.

Deelnemers bepalen zelf de kwaliteit van de vergadering. Met een grotere groep mensen zijn de mogelijkheden beperkt tot presenteren, brainstormen en onderzoeken. Voor opinie- en besluitvorming werkt een kleinere groep van woordvoerders natuurlijk veel beter. Met de huidige communicatietechnieken worden nieuwe vergadermanieren mogelijk en nodig. Een groter beroep op eigen initiatief en verantwoordelijkheid past daar zeker bij.

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.