arnos avonturen kaaskoppen

Onze zoon kwam laatst heel enthousiast en vrolijk uit school. Want hij had een geweldige middag gehad. De oorzaak was de lerares Duits. Nog helemaal vol van de manier waarop deze jonge vrouw les had gegeven stak hij van wal.

Zij nam boeken en gedichten door met de klas, vertelde in dat korte lesuur honderduit over grote Duitse filosofen. Het ging over het leven zelf en over zaken die werkelijk iets betekenen voor mensen. En dat boeide deze puberkinderen zowaar!

Ze wist ook nog veel te vertellen over het Duitsland van nu. Over werken in Duitsland, over familietradities, de Duitse cultuur en volksmuziek. Dat laatste herkende onze zoon wel. Want Rosamunde en Muss i denn dat speelt papa altijd tot vervelens toe op zijn accordeon.

Zo leek hem het Duits plots een weliswaar moeilijke maar fijne taal en misschien zelfs wel belangrijker dan het verplichte Engels. Dit gezien de bindingen en toekomstige mogelijkheden met onze Oosterburen. Een mooie en vroege zelfontdekking. Het legde ook de nadruk op het feit dat inspirerende en boeiende leerkrachten van doorslaggevende betekenis kunnen zijn voor je persoonlijke keuzes in studie en beroep.

Deze sowieso zeer gekwalificeerde vakleerkracht toonde met haar aanpak aan dat ons onderwijsgebouw toch echt aan betonrot onderhevig is. Want over het algemeen zijn lesprogramma’s in cultuur van buurlanden heel schraal en soms zelfs verdwenen in het voortgezet onderwijs. Daarnaast geven er steeds minder academisch gevormde leraren les. Dat komt onder andere doordat het Duits tegenwoordig onterecht behoort tot een van de bedreigde taalgebieden aan de Nederlandse Universiteiten.

Mijn vrouw wil komende zomer graag op zonvakantie naar de Middellandse Zee, lekker kuilen graven op het strand. Ik waag toch maar even een poging om dan op heen- en terugreis te overnachten in unsere zweite Heimat en te genieten van bratwurst. En: om de interesse en aandacht van onze kaaskoppen voor dat prachtige, vriendelijke, koopgrage, gastvrije en degelijke buurland tenminste goed warm te houden.

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.