woii ommen viert bevrijding uitgebreid

Dit jaar wordt gevierd dat het zeventig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd van het juk van de Nazi’s. Deze viering blijft ook in Ommen niet onopgemerkt. Voor Ommen is zaterdag 11 april de Bevrijdingsdag. Die dag worden ’s morgens om 06.00 uur de klokken geluid van de Hervormde kerk als teken dat de Canadese soldaten Ommen bevrijdden. Verder wordt op 11 april om 11.00 uur bij het gemeentehuis een nieuw monument voor alle oorlogsslachtoffers uit Ommen onthuld. In de Carrousel is ‘s middags om 14.00 uur een lezing en wordt ‘s avonds om 20.00 uur een herdenkingsconcert georganiseerd in de Gereformeerd kerk.

Vanaf 11 april is er in het Streekmuseum een thema-expositie te zien in het kader van ‘Ommen 70 jaar bevrijd’. Het gemeentebestuur en de gezamenlijke organisaties bestaande uit de Oranjevereniging, het 4 mei comité, de Historische Kring Ommen en de Gemienschop van Oll Ommer doen een beroep op de inwoners van Ommen om zaterdag 11 april massaal de nationale driekleur uit te steken.

Tweede Wereldoorlog ‘herleeft’ met unieke film Oorlog in Overijssel

‘Oorlog in Overijssel’ is de titel van een unieke filmdocumentaire die maandagavond 13 april om 20.00 uur wordt vertoond in de bovenzaal van de Bibliotheek in Ommen. In verband met de viering van 70 jaar bevrijding hebben de Historische Kring Ommen en de Bibliotheek samen deze film naar Ommen gehaald om te laten zien aan een groot publiek. De film laat de Tweede Wereldoorlog ‘herleven’ en geeft een goed beeld van het dagelijks leven in Overijssel tijdens de Duitse bezetting 1940-1945.

Een groot aantal onderwerpen en plaatsen passeert daarbij de revue. De film toont zeldzame beelden van onder meer Zwolle, Enschede, Hengelo, Deventer, Staphorst, Nijverdal en Steenwijk in oorlogstijd. In de film zijn bijzondere filmfragmenten verwerkt afkomstig uit de archieven van het Polygoonjournaal, het Nederlands Filmmuseum, de Rijksvoorlichtingsdienst en van het Duitse en Canadese leger. Ook is uniek materiaal van film-amateurs verwerkt. De film is een must voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van Overijssel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van de film is er gelegenheid voor een nagesprek.

In samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en de Provincie Overijssel is de documentaire ‘Oorlog in Overijssel’ opnieuw vorm gegeven met nieuw verkregen beeldmateriaal. Doel is om extra aandacht te generen aan de waarde van leven in een democratie. Gratis toegangskaarten zijn tijdens de openingsuren van de klantenservice af te halen bij de Bibliotheek of kunnen worden gereserveerd via de website van de Bibliotheek. De klantenservice is elke werkdag open vanaf 14.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 12.00 uur.

Bevrijdingsrit Keep Them Rolling

De tocht begint op 27 maart in Groesbeek en eindigt twee weken later in Groningen. Op 9 april tussen half drie en half vier passeert de colonne Ommen op weg naar Balkbrug. De herdenkingstocht The Final Push is georganiseerd door Keep Them Rolling, de vereniging van verzamelaars van legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. In zes plaatsen langs de route slaan de deelnemers telkens voor meerdere dagen een historisch militair bivak op. De tocht voert van Groesbeek naar IJzerlo en Delden, verder via Rijssen naar Nijverdal. Na Hellendoorn en Ommen volgt Balkbrug. Langs de hele route zijn tal van herdenkingen.

Op 9 april vertrekt de colonne uit Delden en gaat de Bevrijdingsrit naar het Oorlogsmuseum in Nijverdal. Vandaar vertrekt de colonne om 14 uur via Hellendoorn en Lemele naar Ommen. De verwachte aankomst in Balkbrug is 16 uur. Hier bivakkeert ‘het leger’ aan de Boslaan. De overnachting is bij bewoners thuis en in tuinen zoals de Canadezen dat ook in 1945 deden. Op 10 april vertrekt de colonne naar Westerbork dat teruggezet is naar Bevrijdingsdag 1945. Na Westerbork volgt op 12 april Groningen met een bevrijding defilé op de Grote Markt. De routes en het volledige programma van The Final Push is te vinden op www.thefinalpush2015.com

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.