Home / archiefcentraal / warm ontvangst voor onze bevrijders

warm ontvangst voor onze bevrijders

Vlaggen, oranjeballonnen, veel gejuich en geklap van de toeschouwers aan de kant van de straat. Het overkwam het legioen aan legervoertuigen dat ook Ommen aan deed. Als een rijdend museum passeerden tientallen oude legervoertuigen Ommen. De tocht was gelijk aan 70 jaar geleden toen militairen uit verschillende landen Oost- en Noord Nederland kwamen bevrijden van de Duitse bezetting. Bij de Nieuwebrug aan de Regge wachtten de ‘bevrijders’ een warm onthaal van de leerlingen van de gelijknamige basisschool. Ze waren uitgelopen om de militaire colonne toe te zwaaien met vlaggen, ballonnen en een vlag met de Nederlandse leeuw.

Ook in Ommen was op de Vechtbrug grote belangstelling om de oude legervoertuigen langs te zien komen. Diverse toeschouwers hadden klapstoeltjes meegenomen. De colonne kwam vanuit Lemele en reed via de Julianastraat in Ommen richting Witharen om in Balkbrug te eindigen met een militair kampement. Vrijdag rijdt de colonne verder richting Westerbork om zondag te eindigen in Groningen.

De tocht begon op 27 maart in Groesbeek en is opgezet als herdenkingstocht The Final Push georganiseerd door Keep Them Rolling, de vereniging van verzamelaars van legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. In zes plaatsen langs de route slaat ‘het leger’ een militaire bivak op.

De tekst is van Harry Woertink, net als deze foto’s. De foto’s die in het fotoalbum staan zijn van Bernard Jans.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.