Home / archiefcentraal / vliegermuseum ommen 15 jaar in de wolken

vliegermuseum ommen 15 jaar in de wolken

De Stichting Space Art bestaat dit jaar vijftien jaar. En dat wordt natuurlijk gevierd. Zo is er een expositie, worden er workshops en rondleidingen gegeven en worden er festivals georganiseerd.

De huidige unieke expositie ‘Kunst Vliegt’ laat onder andere de negen vliegende schilderijen van 3 bij 2,5 meter zien die geschilderd zijn door verschillende kunstenaars in de eindjaren ’80. Het Vliegermuseum aan de Haven Oost 18 in Ommen geeft de bezoeker een reis door de tijd van ruim honderd jaar vliegergeschiedenis. Er zijn honderden modellen aanwezig, van begin 1900 tot de laatste ontwikkelingen. In het atelier op locatie worden door creatief directeur Riks Siemons uit Ommen steeds nieuwe vliegers ontwikkeld en ook historische vliegers gebouwd. Wie een blik werpt in het atelier weet dat het voor hem nooit een probleem zal zijn om zijn tijd hieraan te besteden, een ware passie.

Tussen de rollen spinnakerdoek, touw en vele andere bouwmaterialen staat een grote werktafel en een paar naaimachines. Siemons ontwerpt, meet, snijdt en naait alles zelf. Ervaring is er op het gebied van modelbouw, zweefvliegen, deltavliegen en glijschermvliegen (Parapente). Met de bestuurbare vliegers heeft hij met geweldige snelheid gebuggied (zelfgemaakte bestuurbare kar) op het strand (80 km/u) en op het bevroren Veluwermeer (120 km/u). Ook met het boddysurfen, de voorloper van het Kitesurfen, werd in de jaren ’80 veel geëxperimenteerd. Luchtfotografie met behulp van vliegers is ook een onderdeel van de activiteiten.

Er worden rondleidingen en workshops voor alle leeftijden gegeven om de Kunst van het vliegers maken te bevorderen en de mensen in weer en wind buiten te laten spelen. De raakvlakken zijn geschiedenis, natuurkunde, wiskunde, techniek en uiteraard handvaardigheid en behendigheid.

Space Art is een erkend stage bedrijf voor onder ander leerlingen van het Cibap, de vakschool voor verbeelding uit Zwolle. Space Art doet mee aan de Vechtdalpromotie, door onder andere wisselende exposities te creëren en festivals en workshops te organiseren. Ook wordt er deelgenomen aan Nationale- en Internationale vliegerfestivals.

Kunst & Vliegwerk

In het kader van de week van de amateurkunst (WAK) houdt Space Art op zaterdag 6 en zondag 7 juni het festival ‘Kunst & Vliegwerk’. Een samensmelting van lokale kunstenaars met hun diverse ambachten en creaties en uiteraard de vliegende objecten in de lucht. Het scholenproject ‘De Kleine Artiest’ is hier ook een onderdeel van. Scholieren van de basisscholen uit Ommen gaan kunstzinnige vliegers maken die op het festival het luchtruim zullen vullen.

Zondag 11 oktober is er het festival ‘One Sky One World’, vliegeren voor de wereldvrede. Mensen worden bewust gemaakt van de bijdrage van de vlieger aan cultuur, geschiedenis, Kunst en wetenschap. Door gebruik te maken van het multi-culturele symbool van de vlieger en de oceaan van de lucht die we allemaal delen ontstaat de broederschap, de erkenning en het genot.

Deelnemers komen uit binnen en buitenland naar Ommen om hun zelfgebouwde vliegers op te laten. Hiermee levert Ommen weer een bijdrage aan de mondiale activiteit ‘One Sky One World’, dat elk jaar gehouden wordt op de tweede zondag van oktober.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.