Home / archiefcentraal / van een vader en een zoon hoofdstuk 21

van een vader en een zoon hoofdstuk 21

Enkele weken later bezocht ik Bernhard M. in de gevangenis. Op de brief die ik hem geschreven had, reageerde hij snel en hij waardeerde het dat ik hem wilde bezoeken. Over de mishandeling van Frank door Bernhard M. kwamen steeds meer verhalen naar buiten. Zo was voor de mishandeling een hevige woordenwisseling geweest tussen Frank en Bernhard M.

Een woordenwisseling die volledig uit de hand liep, en waarbij de stoppen volledig doorsloegen bij Bernhard M. Dit met alle tragische gevolgen van dien. Hoewel Frank mijn broer was kon ik geen enkele genegenheid meer voor hem opbrengen. In de verhalen werd hij omschreven als een psychopaat, die geen middel schuwde om zijn zin te krijgen. Gevoel en empathie voor anderen kende hij niet, en bij elke vechtpartij gebruikte hij extreem geweld. Had ik mij zo laten verblinden door zijn amicale optreden?

Inmiddels wist ik dat Frank vanaf zijn jeugd volledig ontspoord was, en een indrukwekkende ‘loopbaan’ in het criminele circuit had opgebouwd. Frank alias De Farao was berucht en gevreesd, en hij had vele vijanden.

Ik was benieuwd naar de man die Frank alias De Farao invalide had geslagen en getrapt. Met Frank ging het steeds slechter, en hij wilde ook niet meer verder leven. Ik kon het echter niet meer opbrengen om hem nog te bezoeken. Bernhard M. was in werkelijkheid anders dan op de rechtbanktekening. De man die tegenover mij zat was kort en gedrongen en opvallend waren zijn helblauwe ogen, die dwars door mij heen leken te kijken.

Het gesprek kwam snel op zijn zoon Luke, zijn twee dochters en zijn echtgenote Rietje. Vol liefde sprak Bernhard M. over zijn gezin en hij liet mij foto’s zien van Luke, zijn echtgenote en twee dochters. De foto’s toonden een hecht gezin, en Luke als een vrolijke jongeman met dezelfde blauwe ogen als zijn vader. Ik was geschokt, want ik kende alleen de foto van Luke in het ziekenhuis waar hij aan allerlei slangen lag. De foto was door zijn moeder geplaatst op Facebook en Twitter met het grimmige onderschrift: ‘En ondertussen gaat de dader Frank alias de Farao vrijuit. Maar eens zal het recht zijn loop hebben en zegevieren.’

Welk recht? Het leven van een heel gewoon gezin lag wel overhoop, en er waren alleen verliezers te betreuren. Al snel kwam het gesprek op Frank.

‘Wat ik heb gedaan praat ik beslist niet goed, maar desondanks heb ik er geen spijt van. Frank heeft genoeg ellende aangericht, en niet alleen in ons gezin. Ik heb nooit geweten dat een mens zo slecht kan zijn’, zei Bernhard, en met zachte stem vervolgde hij: ‘En onze Luke ging dezelfde kant op. Hij wilde niet meer naar school of werken. Luke had verkeerde vrienden, die een hele slechte invloed op hem hadden. En toen hij eenmaal om ging met Frank ging het helemaal verkeerd met Luke. Zij kenden elkaar uit de kroeg, en Luke keek enorm op tegen Frank, die altijd genoeg geld had en de mooiste meiden kon versieren. Dat wilde Luke ook, en zodoende ging hij verkeerde dingen doen, en ging het van kwaad tot erger. Gelukkig is Luke nu wel ten goede veranderd. Soms moeten mensen het op de harde manier leren, maar gelukkig gaat het steeds beter met Luke.’

Met een warme handdruk namen Bernhard M. en ik afscheid van elkaar. Ik beloofde hem Luke spoedig te zullen bezoeken. ‘Dat zal hij bijzonder waarderen, mijnheer van Gelderen. U bent van harte welkom bij ons thuis’, zei Bernhard M. en over zijn gezicht gleed een warme glimlach. Een week later bezocht ik Luke M. en kreeg ik schokkend nieuws over Frank.

Wordt vervolgd…

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.