uit het gemeentehuis invloed

In deze column ga ik in op een misverstand dat de invloed van een inwoner op de gemeentelijke politiek begint, maar direct ook weer eindigt in het stemhokje; en dat één keer in de vier jaar (want tussentijdse verkiezingen zoals die zich landelijk voor kunnen doen, kennen we op het gemeentelijke niveau niet).

Natuurlijk, met het hanteren van het rode potlood geeft u aan wie er in de gemeenteraad, voor een periode van vier jaar, u als burger mag vertegenwoordigen. En als u mocht twijfelen aan het nut daarvan, bedenk dan wel dat die 21 vertegenwoordigers van de samenleving het hele jaar door beslissingen nemen. Deze zijn bepalend voor onze woon- en leefomgeving, voor de accommodaties in de dorpen, voor sportterreinen, voor sociale voorzieningen (zoals huishoudelijke hulp), voor jeugdzorg, voor werkgelegenheid en uitkeringen; en – niet onbelangrijk – de gemeenteraad besluit over de besteding van belastingmiddelen voor een bedrag van zo’n 53 miljoen euro per jaar.

Maar de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op gemeentelijk beleid en beslissingen gaat verder dan het inkleuren van het stembiljet. Bij vrijwel alle onderwerpen die de gemeenteraad iedere maand behandelt kunt u als inwoner uw stem laten horen. Dat kan individueel, maar een groep inwoners kan ook iemand aanwijzen als woordvoerder. U kunt dit doen over een onderwerp dat u rechtstreeks raakt, bijvoorbeeld een bestemmingsplan dat mogelijk wordt gewijzigd omdat er plannen zijn voor de bouw van een woning of een bedrijf in uw omgeving. Maar het kan ook zijn dat u zich bijvoorbeeld niet kunt vinden in nieuw beleid over ouderenzorg; of dit juist met uw inspraak wilt ondersteunen.

Hoe dan ook, u kunt uw stem altijd laten horen. Het is gebruikelijk dat dit gebeurt tijdens een vergadering van een raadscommissie (daar zijn er één of twee van in de maand en ze worden aangekondigd). U dient zich vooraf aan te melden bij de griffie van de raad. Bovendien staan raadsfracties (politieke partijen) ook open voor contact. Zie daarvoor de website: ris.dalfsen.nl. En wat gebeurt er dan met uw inbreng/inspraak. Daarover bestaat misschien wel het grootste misverstand. Een veel gehoorde opvatting is dat het er toch niet toe doet wat een inwoner inbrengt: “de politiek gaat toch zijn eigen gang”. En dat is echt onjuist. In de 22 jaar dat ik voor de gemeente Dalfsen werk, heb ik talloze voorbeelden voorbij zien komen, waarbij de inbreng van instellingen, verenigingen of individuele burgers zijn meegewogen in de besluitvorming en ook hebben geleid tot een ander besluit dan voorzien. Kortom, uw mening kan wel degelijk van invloed zijn op beslissingen van de gemeente.

Dat is uiteraard niet hetzelfde als altijd je zin krijgen. Het is uiteindelijk aan de politiek om diverse standpunten rond een vraagstuk te vergelijken en te wegen. En het kan voorkomen dat iets dat van algemeen belang is, een individueel belang van een inwoner in de weg staat. In zo’n situatie kan een beslissing natuurlijk ook in uw nadeel uitpakken. Maar de boodschap mag duidelijk zijn: alleen wanneer uw mening over een onderwerp bij het bestuur en de politiek bekend is, kan die worden meegewogen. Gewoon doen dus!

Hans Berends

Gemeentesecretaris en algemeen directeur

Gemeente Dalfsen

h.berends@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.