Home / archiefcentraal / uit hei en dennen samen sterker

uit hei en dennen samen sterker

Weet u nog, hoe we vroeger als de nood aan de man kwam, elkaar hielpen in de naoberschap? Dat was vanzelfsprekend. Dat voelde warm en geborgen. Onze regering spreekt er zelfs al over, en nu heet het de participatie maatschappij. Kil woord en echt voelen doen we het nog niet.

Veel gezinnen leven , zelfs nu de economie wat aantrekt, ver onder de armoedegrens. Na een aantal maanden zijn alle mogelijkheden om aan geld te komen op. Auto’s, luxe artikelen worden verkocht in een tijd dat er veel aanbod is en dus nauwelijks wat opbrengen. Kinderen en ouders gaan van clubs af, het huis dreigt door de bank verkocht te worden, en wat dan? Je eindigt met een hoop schulden die never nooit in dit leven kunnen worden afgelost.

Je voelt je mislukt, dom, miskend, wanhopig. Je moet uiteindelijk zorgen dat je hulp krijgt, maar waar moet je zijn? Gemeente, provincie, UWV, het wemelt van afkortingen, waar je je niets bij kunt voorstellen.

Er komen vragen op je af, die je onzeker maken. Wat zijn de consequenties van mijn openheid van zaken. Word ik menselijk behandeld of als een nietsnut, een mislukkeling. Wie ziet me daar? Wat blijft er over van mijn eigenwaarde. Wat zullen de mensen zeggen, want dat zit in ons allemaal. Krijg ik het respect dat ik verdien? Hoe publiekelijk moet ik mijn zorgen delen en word ik geconfronteerd met lotgenoten, en hoe voel ik me daarbij?

Als de stap eenmaal gezet is, moeten er vele formulieren ingevuld, waar moet welk formulier naar toe en hoe krijg ik alle gegevens over mijn gewerkte perioden boven water. Het is een maalstroom van uitzoeken, navragen, nog eens spitten, je aan data en afspraken houden met die en gene.

Het vreet energie van je, terwijl je toch al zo onzeker op je benen staat. En vaak staat het huilen je nader dan het lachen. Ooit zei Johnny Depp “Mensen huilen niet omdat ze zwak zijn, maar te lang sterk zijn geweest.” Ook Ommen kent vele gezinnen, die aan het eind van hun latijn zijn. Geen geld meer, en nu? Landelijk zijn in meerdere gemeenten werkgroepen opgericht. De werkgroep in Ommen heet Ommen Samen Sterk. RondkOmmen is het eerste project van deze werkgroep en wordt gefinancierd door provincie Overijssel en gemeente Ommen. Het zijn mensen die uw problemen zelf ondervonden.

U kunt de werkgroep bereiken onder website www.rondkommen.nl, www.facebook.nl/RondkOmmen, Twitter: www.twitter.comRondkOmmen en op forum.rondkommen.nl

Antoinette

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.