Home / archiefcentraal / uit hei en dennen bevrijdingsfeest

uit hei en dennen bevrijdingsfeest

Een jaar of 15 geleden kwamen in Ommen vele canadese oud militairen om het bevrijdingsfeest met Ommen te vieren. De Ommer bevolking werd gevraagd om deze senioren onderdak te bieden. Ik woonde toen alleen in het grote huis en bood natuurlijk slaapplaats aan. Of er mogelijkheid was voor drie oud militairen en een echtgenote van één van hen. Welja, op de tweede verdieping heb ik vier slaapkamers en twee badkamers. Ik kreeg vier zeer vlotte aimabele senioren, die binnen vijf minuten geacclimatiseerd waren.

Er waren vele feestelijkheden georganiseerd rondom deze bevrijders en natuurlijk reed ik hen overal naar toe. Zij stelden zo veel prijs op al die erkenning en belangstelling. Steeds weer hulden ze zich in blauwe blazer, grijze broek en baret. Op de blazer zaten de verdiende eretekens, waar ze enorm trots op waren. Hier een diner, daar een bezoek, er was iedere dag een festiviteit voor hen die destijds land en familie achterlieten om te helpen Nederland te bevrijden. Natuurlijk hadden de mannen onder elkaar veel heldenverhalen te vertellen. Vaak mocht ik, als gastvrouw hen begeleiden naar leuke evenementen. Het comité van ‘welkom bevrijders’ had alles tot in de puntjes voorbereid.

We hebben met z’n vijven hier in huis enorm veel gelachen en naar elkaars verhalen geluisterd. De echtgenote van één van hen bekeek mijn huishoudelijke talenten en doorzag direct dat ik daar een kluns in ben. Zij wenste een schort en zou mij assisteren in huishouding en vooral koken. Natuurlijk was ik binnen twee minuten hààr assistente, wat hebben wij enorm veel pret gehad.

Er was onder andere gezellige avond op het gemeentehuis, met uiteraard de ‘boerendansers’, daar hebben ze enorm van genoten. Ook is er een foto gemaakt met hen, de gastouders, burgemeester, en bevrijdingscomité. De laatste ‘vrije’ dag ben ik met hen naar Brabant gereden, waar een grote begraafplaats is van gesneuvelde Canadese soldaten. Dat wilden ze graag zien. Het was enorm ontroerend, die diep bedroefde mannen bij de vele witte kruizen. Ze hebben aan de hand van een register kunnen zien waar hun kameraden lagen.

Het afscheid was ontroerend. Wij hebben nog lang met elkaar gecorrespondeerd. We’ll meet again, don’t know how, don’t know when….

Antoinette

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.