Home / archiefcentraal / raadsgriffie dalfsen leren van de buren

raadsgriffie dalfsen leren van de buren

Afgelopen week hebben we als griffie een bezoek gebracht aan onze collega’s in Lelystad, onder het motto ‘leren van de buren’. Lelystad lijkt voor Dalfsen ver weg, maar toch lag het voor de hand om juist daar op bezoek te gaan. Raadsgriffier van Lelystad Nancy IJnema was mijn voorganger als griffier van Dalfsen en zij komt nog wel eens op bezoek op haar oude werkplek.

Wij gingen met twee aandachtspunten op pad: het vergadermodel en raadscommunicatie. De raad van Lelystad vergadert anders dan wij dat in Dalfsen doen. Wij kennen één raadscommissie die (bijna) alle raadsvoorstellen bespreekt en een advies geeft aan de raad. In Lelystad wordt dat niet alleen verspreid over meerdere commissies, maar worden er zelfs tot wel drie commissies tegelijkertijd gehouden èn digitaal uitgezonden! Logistiek en ambtelijk een forse uitdaging, maar het is een model dat in Lelystad werkt.

Ook over raadscommunicatie hebben we de nodige inspiratie opgedaan. Belangrijke punten in het (concept) communicatieplan van de griffie Lelystad zijn laagdrempeligheid, herkenbaarheid en zichtbaarheid van de raad, ook digitaal. Ook in Dalfsen doen we al het nodige aan communicatie vanuit de raad (met het raadsinformatiesysteem als beste voorbeeld, www.ris.dalfsen.nl). Andere activiteiten doen we nog niet, maar pakken we misschien in de toekomst op. In Dalfsen hebben we een goede uitgangspositie. De meeste raadsleden hebben via voorkeursstemmen hun eigen zetel in de gemeenteraad veroverd, dan moet het met de bekendheid en zichtbaarheid ook wel goed zitten. Kan het nog beter? Daar gaan we de komende tijd over nadenken. Het kijkje in andermans keuken is ons ieder geval goed bevallen, dat gaan we vaker doen!

Joost Leegwater

Raadsgriffier

griffie@dalfsen.nl

@GriffieDalfsen

Lees ook

Statenlid Claudi Groot Koerkamp (GroenLinks) uit Wijhe stapt op

WIJHE – Statenlid Claudi Groot Koerkamp van GroenLinks heeft besloten te stoppen met haar werk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.