Home / archiefcentraal / oog voor kunst jeroen bijl

oog voor kunst jeroen bijl

In deze rubriek stelt Carola Breukelman kunstenaars uit het Vechtdal aan je voor. In de negende aflevering maak je kennis met Jeroen Bijl uit Arriën.

Atelier Achteresch van Jeroen Bijl (68) ligt niet op het eerste het beste een plekje: voordat je het terrein van de kunstenaar en zijn vrouw Wilma oprijdt, is er eerst een lange zandweg tussen akkers en weilanden die genomen moet worden. Een inspirerende plek om te wonen en te werken. Dat laatste geldt ook voor de cursisten en deelnemers van Jeroens workshops die daar in alle rust en tussen het groen, de basisvaardigheden van het schilderen bijgebracht krijgen.

Hoewel kunst op het moment logischerwijs een grote rol in zijn leven speelt, is dat niet altijd zo geweest. Jeroen Bijl heeft als stuurman de zeeën bevaren toen hij in het westen van het land woonde. Maar de files op weg naar het werk begonnen hem op een gegeven moment tegen te staan. Familie in Lemele hielp hen aan het plekje waar ze nu al 35 jaar wonen. De eerste stap richting zijn huidige werkzaamheden, maakte hij bij de Wavin in Hardenberg, waar hij aan de slag ging op de ontwerpafdeling.

Kunstenaarsvereniging

Toen hij lid werd van Palet in Zwolle, ging het snel met Bijls ontwikkeling. Door de samenstelling van leden, leerde hij veel over het werk. De vereniging van zo’n honderd leden is namelijk een mix van beroepsmatige kunstenaars en geselecteerde amateurs. Nog steeds reist Jeroen elke donderdagavond naar Zwolle om samen met andere kunstenaars modellen te schilderen. Inmiddels is kunst volgens Bijl een soort eten en drinken. Een dagelijkse bezigheid. “Ik krijg wel eens klachten van het thuisfront,” lacht Jeroen. “Als ik schilder, dan ben ik in een andere wereld. Ik kan me er helemaal in verliezen.”

Hij schildert en tekent voornamelijk bloemen, dieren, landschappen en mensen. Ook in opdracht. Dat doet de kunstenaar uit Arriën onder andere met olieverf, acryl, grafiet en aquarel. Het laatste materiaal is favoriet. “Het is een mooi materiaal met mooie kleuren.” Maar dat is niet het enige. Jeroen heeft ook een praktisch argument: “De verf is makkelijk mee te nemen want het zit in een klein doosje.”

Reisschets vs. vakantiefoto

Jeroen vult tijdens zijn vakanties reisschetsboeken met snelle schilderingen. “Als ik iets moois zie, ga ik even tien minuten zitten om te schetsen Een foto maken, is zo gebeurd. Maar als je een schets maakt, moet je even heel geconcentreerd bezig zijn. Later weet je exact hoe het ook alweer was omdat je het beter hebt opgeslagen. Het is net als het spiekbriefje dat je vroeger schreef.” Volgens de kunstenaar is het een aanrader voor de vakantie. “Je beleeft het heel anders.”

Iedereen kan schilderen

Als je nu meteen denkt: ‘dat kan ik toch niet’, dan heb je het volgens Bijl mis. “Schilderen is niet moeilijk.” Hij is er zelfs van overtuigd dat iedereen kan schilderen. “Het kijken is wel moeilijk, maar dat kan je leren. Het resultaat doet er niet toe. Je hoeft niet aan regels te voldoen. Stemmetjes in je hoofd zeggen misschien tegen je dat het er op moet lijken, maar dat hoeft niet. Als je er maar plezier in hebt.”

Tijdens de workshops bij hem thuis in het atelier Achteresch brengt Jeroen Bijl zijn kennis van schilderen over aan de deelnemers. In de maanden mei, juni en september doet hij dat tijdens eendaagse workshops aquarel/tekenen en in de winter door middel van cursussen.

Op zaterdag 30 mei, 27 juni en 26 september van 10.00 tot 16.00 uur kunnen mensen een workshop volgen. De kosten zijn 47,50 euro per workshop inclusief koffie/thee en lunch.

Je kan je aanmelden bij info@achteresch.nl of bellen naar 0529-457346. Kijk voor meer informatie op www.achteresch.nl.

Exposities

Tijdens de open atelierroute Vechtdal op 30 en 31 mei kan je het atelier van Jeroen Bijl bezoeken. Zijn werk is ook te zien in:

-New Greenwich Village van 25 mei t/m 25 oktober.

– Galerie Tolg’Art in Wierden van 8 oktober tm 14 november bij

– De jaartentoonstelling van Palet Zwolle in de Grote Kerk te Zwolle, 2 juni t/m 22 juni

Winactie

Jeroen Bijl stelt een klein schilderijtje naar keuze beschikbaar voor de winactie. Wil je kans maken? Like ons op Facebook en deel dit bericht, of mail naar redactie@vechtdalcentraal.nl

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.