Home / archiefcentraal / oog voor kunst annemarie van der kolk

oog voor kunst annemarie van der kolk

In deze rubriek stelt Carola Breukelman kunstenaars uit het Vechtdal aan je voor. In de achtste aflevering maak je kennis met Annemarie van der Kolk uit Dalfsen.

“Kunstenaar vind ik zo’n beladen woord’, als mensen vragen wat ik doe, vergeet ik het zelfs te noemen. Ik zie het nog steeds als een hobby”, vertelt Annemarie van der Kolk (42) in haar woonkamer en tevens werkruimte in Dalfsen. En dat terwijl galeries haar tegenwoordig bellen met de vraag of ze wil komen exposeren. “Dan doe je toch iets goed”, geeft ze toe. Op het moment worden haar bronzen beelden van dieren in vijf galeries van Amsterdam tot Nieuweschoot geëxposeerd.

Van der Kolk is, wat deze kunstvorm betreft, autodidact. Ze begon na haar studie aan de Grafische school in Zwolle met het maken van poppen van zelfdrogende klei. Het materiaal vond ze alleen te kwetsbaar. “De handen gaan snel kapot of het stof verkleurt”. Daarom maakte ze in 2004 de overstap naar brons. “Het is een heel mooi materiaal”, vertelt Annemarie. “Brons is eeuwig. Als je het in de grond stopt en het honderd jaar later weer opgraaft, dan is het misschien wat geoxideerd, maar nog steeds mooi”.

Om origineel te zijn, is volgens van de kunstenaar al een hele kunst. Inspiratie voor haar beelden komt bij haar gelukkig zo binnenvallen. “Ik hou gewoon mijn ogen en oren open”. Het thema dat in haar beelden terugkomt is dier en humor. “Ik wil dat mensen vrolijk worden van mijn beelden. Het is een mooie ontwikkeling dat ik nu in een galerie mijn werk verkoop, maar je ziet de mensen die het kopen niet meer. Net als hun emoties”.

Van een vrouw uit Israël hoorde Annemarie dat haar beelden een ziel hebben. “Dat zijn mooie complimenten die je krijgt. Je maakt iets wat je leuk vindt, maar van te voren weet je niet of het aanslaat”. Van der Kolk kon ermee doorgaan omdat haar werk verkoopt en gewaardeerd wordt. “Als dat niet zo is, dan moet je stoppen, want dan is het veel te duur”. Vooral het proces maakt bronzen beelden kostbaar.

Brons gieten

De bronzen beelden van Annemarie beginnen met eens stuk piepschuim en boetseerwas. Dat kneedt ze tot een drie dimensioneel beeld. Hier stopt voor haar het scheppende proces en is het aan de bronsgieterij in Arnhem. “Gieten doe ik niet zelf, dat is een vak apart”, legt de Dalfsenaar uit.

Het wassen model krijgt een vuurvaste mal omdat deze tegen de hitte van het vloeibare brons bestand moet zijn. Vervolgens wordt het was gesmolten zodat er een negatief van het beeld ontstaat. Hierin wordt het brons gegoten. Als het langzaam afgekoeld is en bijgeslepen, kan het beeld tot slot gepatineerd, oftewel gekleurd worden. Annemaries beelden worden met een blauw/groene kleur die oxidatie nabootst, bewerkt. “Daardoor kan je meer accenten leggen en daardoor gaan de beelden meer leven”.

Dieren

De dieren die Annermarie van der Kolk maakt, zijn niet natuurgetrouw maar kloppen ergens wel. “Je mag zien dat ze door mensenhanden gemaakt zijn”. Ze kan moeilijk een beeld kiezen om uit te lichten. “Elk beeld heeft iets. De beelden en titels spreken voor zich. Ik denk niet dat het wat toevoegt als ik het ga uitleggen. Het is ook leuk dat mensen er zelf iets in zien”.

Het thema dieren is niet uit de lucht komen vallen, aangezien ze met dieren is opgegroeid. “Dieren hebben ook emotie en een zekere vorm van intelligentie alleen zullen wij mensen die niet altijd begrijpen”. Door het dier met menselijke trekken te combineren, wil ze laten zien dat we misschien meer op elkaar lijken dan we beseffen.

Beelden van Annemarie van der Kolk worden geëxposeerd in: Galerie ZoFier Nieuweschoot (bij Heerenveen), GrachtenGalerie Utrecht, Galerie Smelik & Stokking Amsterdam en Den Haag, en Galerie Monulet in Gouda. Kijk voor meer informatie op www.annemarievanderkolk.nl

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.