Home / archiefcentraal / onderwijs en zorg versterken samenwerking

onderwijs en zorg versterken samenwerking

Ruim zeventig onderwijs- en zorgprofessionals uit Ommen en Dalfsen kwamen vorige week samen in het Roode Hert om de samenwerking tussen beide werkvelden te versterken. Schooldirecteuren, intern begeleiders van basisscholen en zorgprofessionals (zoals maatschappelijk werkers, leerplichtconsulenten en jeugdverpleegkundigen) gingen aan de hand van een gespeelde situatie samen om de tafel om te bespreken hoe zij zorgsignalen of problemen (thuis en op school) samen met ouders en met elkaar nog beter kunnen oppakken.

Uit landelijk onderzoek en uit lokale ervaring blijkt dat zorg en onderwijs vaak nog teveel gescheiden werkvelden zijn geweest, waarbij iedere sector de ander wel benoemt en erkent, maar te weinig samenwerkt. Ook ervaren ouders soms dat de regie ontbreekt en dat zij het overzicht daardoor kwijtraken. Daarom is er in Dalfsen en Ommen een werkwijze ‘O3’ gepresenteerd, dat een handvat biedt voor samenwerking tussen Ouders, Onderwijs en Ondersteuning bij problemen of zorgen thuis en op school.

Wethouders Von Martels (Dalfsen) en Scheele (Ommen) benadrukten in hun openings- en slotwoord de noodzaak van een gezamenlijke inzet in het belang van het kind. Zeker in een tijd van grote veranderingen in het onderwijs en het sociaal domein, zijn korte lijnen tussen alle betrokkenen rondom een kind van essentieel belang.

Wethouder Scheele: “Beste professionals in onderwijs en zorg: Laten we het niet ingewikkelder maken dan het is. Zoek elkaar op, weet wie wat doet en wat kan. Laat dat bepalend zijn voor wie regie pakt op het probleem. Voel je eigenaar, vanuit jouw vak. Vertrouw op elkaar , maar spreek elkaar ook aan. En: doe het met ouders, en ook waar mogelijk met het kind. Je kunt toch niet handelen zonder het kind te zien, letterlijk en figuurlijk? Daarmee hebben we naast de O3 aanpak ook de K3 aanpak. Vanuit een ruim kader werken we met korte lijnen, kindgericht. Want daar doen we het voor!”

De ontwikkeling van de werkwijze en de bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Overijssel in het kader van de transitie Jeugdzorg.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.