kinderstraat is kinderspel in ommen

Naar aanleiding van een oproep in de krant zaten Minella Bessels en Marjan Masmane voor ze het wisten op het gemeentehuis in Ommen om afspraken te maken voor de eerste editie Kinderstraat in hun eigen Violenstraat. Van tevoren leek het een hele klus. “Maar als je het een keer hebt gedaan, loopt het daarna bijna vanzelf”, vindt Minella.

Buitenspelen is leuk en ook belangrijk voor kinderen. De gemeente Ommen heeft daarom het project Kinderstraat in het leven geroepen. Hierdoor kunnen kinderen vlakbij hun eigen huis veilig en zorgeloos buitenspelen. De provincie Overijssel ondersteunt het project met een provinciale subsidie. Binnen het project Kinderstraat kan een deel van de straat minimaal vier keer per jaar voor een paar uur worden afgesloten voor het verkeer. Voor de rest regelen de bewoners alles helemaal zelf en bepalen op welke dagen de Kinderstraat actief is en welke activiteiten er dan gehouden worden.

“De eerste keer pakten we echt enorm uit”, vertelt Minella. “We leenden de ‘knuffelbak’ van de Stadsboerderij, regelden allerlei speelgoed en bakten na afloop voor iedereen hamburgers. Later merkten we dat alleen de straat een aantal uren afsluiten zodat er vrij gespeeld kan worden, eigenlijk al genoeg is. We huren soms voetbaldoeltjes, of een grote bibberspiraal of we gaan hele grote zeepbellen blazen of marshmallows roosteren, maar veel is er niet nodig, de kinderen genieten zo al enorm.”

Door middel van borden aan beide uiteinden van de straat is het duidelijk dat het hier om een echte Kinderstraat gaat. Op de dag zelf worden hekken voor het afsluiten door de gemeente geleverd en ook weer opgehaald. Bovendien stelt de gemeente een klein bedrag beschikbaar waar bijvoorbeeld de ranja, de spekkies en het stoepkrijt mee betaald kunnen worden. “En niet te vergeten de koffie voor de volwassenen, want die genieten minstens zo veel als de kinderen”, lacht buurvrouw Karen Vuykkink die zich heeft aangesloten bij Minella en Marjan. “Eigenlijk loopt het allemaal vanzelf. We hangen slingers en ballonnen op, zetten een lekker muziekje aan. Buren komen om beurten wat lekkers brengen of doen een poosje gezellig mee met de kinderen. Dan zie je ineens een groepje meiden dat druk bezig is de buurvrouw te schminken. En dat vind ik misschien wel het mooiste: alle deuren staan open, iedereen komt naar buiten, iedereen doet mee. Je krijgt veel meer samenhorigheid in de straat omdat je elkaar beter leert kennen.”

Door de creatieve aanpak van het trio zijn er nog veel meer leuke dingen voortgekomen uit het project. Zo won de straat op Koningsdag bijvoorbeeld een prijs met de aankleding als ‘Kinderstraat viert Koningsdag’. Die geldprijs gebruikten ze om op de daarop volgende Kinderstraat, die slim werd gecombineerd met Burendag, een ijskar neer te zetten.

Minella somt nog een keer op hoe weinig er nodig is. “Je vraagt je buren of zij het ook zien zitten en als er voldoende draagvlak is, kun je aan de slag. De gemeente zorgt voor de hekken en doet een financiële bijdrage. Je hoeft zelf alleen maar te zorgen voor wat speelgoed en iets te eten en te drinken.” Samen zijn ze het er absoluut over eens: het is een aanrader, die Kinderstraat.

Meer informatie over het project Kinderstraat vindt u op http://www.ommen.nl/wonen-leven/wonen-in-ommen/kinderstraat0

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.