ik trek de bomen er persoonlijk uit

“Stijlloos is het”, zegt Willem Brinkman. Pal voor zijn huis worden in de herfst drie beuken geplant. Dat is volgens de bewoner van de Zwaluwlaan in Nieuwleusen niet volgens de afspraak met de gemeente Dalfsen en daarom is hij boos. “Ze hebben beloofd dat wij het soort boom mochten kiezen en daar houdt de gemeente zich niet aan. Ze draaien er omheen.”

Aan de Zwaluwlaan stonden tot voor kort lindebomen, maar die zijn gekapt op verzoek van de buurt. De meeste bewoners ondervonden er hinder van, omdat de bomen last hebben van bladluis. Die veroorzaken plak, met vieze auto’s tot gevolg. Tijdens een bewonersbijeenkomst op 2 december 2014 heeft wethouder Klaas Agricola van Dalfsen toegezegd dat de bewoners van de Zwaluwlaan betrokken zullen worden bij het planten van nieuwe bomen. Zij mochten daarvoor uit een, door de gemeente samengestelde, selectie van boomsoorten kiezen.

De buurt was er al snel over uit dat het de Noorse Esdoorn moest worden. Die komen er ook, maar op zes bomen na. Daar heeft de buurt niets over te zeggen. Tussen de bijeenkomst en de brief met daarin de keuzemogelijkheden, heeft de gemeente voor zes bomen besloten welk soort het moet worden. De drie bomen voor de huisnummers 24-28 worden rode beuken en voor de huisnummers 9 en 11 komen drie sierperen te staan. De reden: deze bomen sluiten visueel mooi aan op de bomen uit een andere straat.

Gemeente

De gemeente Dalfsen: “Het is van belang om te weten dat wij ons niet hadden voorbereid op de uitkomst van de bewonersavond, namelijk dat alle lindebomen gekapt zouden worden. Onze insteek van de bewonersavond was namelijk om gezamenlijk tot een oplossing te komen van de bladluisoverlast, met behoud van de meeste lindebomen. Tijdens de bewonersavond bleek echter dat bij de bewoners van de Zwaluwlaan de maat vol is en toen heeft wethouder Agricola gehoor gegeven aan de wens van de bewoners: om alle lindebomen te kappen. Na de bewonersavond zijn wij gaan studeren op de nieuw ontstane situatie: het kappen van 29 lindebomen en het herplanten van 26 nieuwe bomen. Daarbij hebben wij ons gehouden aan ons groenbeleid.”

Een van de pijlers van het groenbeleid van de gemeente Dalfsen richt zich op het bewaken van de kwaliteit van de groene openbare ruimte. Dit houdt onder meer in dat er zorg wordt gedragen voor een gevarieerde groenstructuur zodat de risico’s van ziekten en plagen in de bomen zoveel mogelijk wordt beperkt. Beeldbepalende bomen, de zogeheten ‘parels’, worden door de gemeente gekoesterd.

Gang van zaken

Dat de gemeente op eigen houtje voor zes bomen het soort heeft gekozen, is naar Brinkmans mening niet volgens de afspraak. Hij wint zich op over het gedraai van de gemeente. “Ik neem het niet dat de wethouder mij voor de gek houdt.” Volgens Brinkman staan mensen bij hem uit de buurt ook verstomd over de gang van zaken. “Maar ze leggen het naast zich neer. Welke bomen erin komen maakt hen niets uit. De gemeente plaagt alleen mij ermee. De beuk is een mooie boom, maar het houdt de hele winter zijn blad. Ik wil niet de hele winter tegen dode beuken aankijken.” In een gesprek met wethouder Agricola wordt hij ook niets wijzer. “Hij zei dat hij de bomen wel mooi vond. Toen zei ik tegen hem: ‘Als je ze mooi vindt, dan zetten we ze wel bij jou in de tuin. Ik wil wel helpen met ingraven”.

De ontevreden buurtbewoner stuurde in maart een brief naar het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad met de vraag of een wethouder zich aan een afspraak moet houden. In de brief die Brinkman op 18 maart terugkreeg, zegt de wethouder dat hij zich aan de afspraak heeft gehouden. “Tijdens de bewonersavond op 2 december heeft de wethouder toegezegd dat de bewoners in de Zwaluwlaan mogen kiezen voor een nieuwe bomensoort in de Zwaluwlaan. We hebben u, en alle andere bewoners in de Zwaluwlaan op 26 januari een brief gestuurd met daarin de keuzemogelijkheid voor twintig nieuwe bomen in de Zwaluwlaan.”

Brinkman is daar niet tevreden mee. “Als de bomen geplant worden dan ga ik ze er persoonlijk uittrekken.” De consequenties maken hem niets uit. “Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.” De gemeente geeft aan dat ze het hele ‘verhaal’ in het gesprek met de wethouder uitgebreid hebben toegelicht. Ook tijdens diverse telefoontjes met verschillende medewerkers van de eenheid Openbare Ruimte en in twee brieven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.