column antje kunststukje

In Dalfsen. Dat museum is er niet van gekomen, maar het avondje er over praten werd wel de basis van –kunstomdalfsen-. Alle aanwezigen hadden iets met kunst en cultuur en er bleken ideeën te over als het daarom ging. Een half jaar later fietsten in een mooi weekend in mei honderden mensen langs 10 kunstpunten waar kunst te zien en te horen was en de kunstenaars aan de slag waren. Dat smaakte naar meer.

Een bonte verzameling ideeën werd werkelijkheid: Kunst for Kids en Kunst te Kijk, tijdelijke plannen voor het oude Postkantoor, een kunstveiling voor Unicef en nog veel meer. D e Vechtvlotter werd niet door iedereen begrepen en gewaardeerd maar was prachtig. Twee kunstobjecten dobberden langzaam de Vecht af vanuit Duitsland tot voorbij Dalfsen. Bij alle plaatsen en stuwen die zij passeerden werd van alles georganiseerd. Eerlijk gezegd was –kunstomdalfsen-, als organiserende club,ook blij toen de kunst eenmaal bij Vechterweerd uit het water werd geholpen: dit project dat mensen en kunst samenbracht was de moeite waard maar eigenlijk een maatje te groot voor het kleine –kunstomdalfsen-. Hoe mooi ook, het bleef bij een eenmalig gebeuren. Stiekem hoop ik nog steeds dat een wat grotere organisatie weer een dergelijk project laat zien.

Dit jaar bestaat –kunstomdalfsen- 10 jaar. Ze is, samen met een bonte verzameling kunstenaars, groot gegroeid. In het inmiddels alom bekende kunst- en cultuurweekend op 2 en 3 mei dit jaar open 52 kunstpunten hun deuren, erf en tuin en is er werk te zien en te beluisteren van meer dan 200 kunstenaars.

–kunstomdalfsen- biedt geen onderdak, maar geeft kunstenaars een podium om hun talenten te tonen. Ook zonder vaste vierkante meters heeft ze de afgelopen 10 jaar een eigen plek op Dalfser bodem weten te veroveren. Als jarige pakken ze dit jaar zelfs extra groots uit: op 25 april is er een heuse Uitmarkt op het evenemententerrein in Dalfsen, een mooie combinatie met de Oranjefeesten, waar cultureel Dalfsen de kunsten voor dit jaar presenteren op podia, kramen en met kleine exposities .

Dalfsen heeft geen museum der kunsten, maar herbergt een levendige schat aan kunst en cultuur. Al dat moois vraagt gewoon om gezien en gehoord te worden. Dus bij deze een kleine oproep in de krant: kom, kijk en luister! Dat kan, het hele jaar rond, ergens in en om Dalfsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.