bevrijding van ommen waardig gevierd

Dat het 70 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter is in Ommen op waardige wijze gevierd. Alle activiteiten werden druk bezocht zoals de speciale tentoonstelling in het Streekmuseum en ook de onthulling van een nieuw oorlogsmonument bestond grote belangstelling. Op de lezing in de bibliotheek was veel publiek en ook op het bevrijdingsconcert van het Ommer Mannenkoor in de Gereformeerde kerk.

Op maandag 13 april krijgen de activiteiten rondom de bevrijding van Ommen een vervolg met een filmdocumentaire over de oorlog in Overijssel. Voor deze laatste activiteit bestaat zoveel belangstelling dat de organisatie op zoek moet naar een grotere filmzaal in de Carrousel.

Vrijdag 10 april werd in het Streekmuseum de thematentoonstelling “Ommen 70 jaar bevrijd” geopend. De tentoonstelling bevat veel indrukwekkend en uniek (oorlogs)materiaal uit de periode 1940-1945, voornamelijk afkomstig uit Ommen zelf. Wethouder Ko Scheele verrichtte onder grote belangstelling de officiële opening. Hij werd voor deze gelegenheid naar het museum vervoerd met een oude open legerjeep. Een passende greep van de organisatie die bovendien heel goed uitpakte dankzij de ideale weersomstandigheden.

Voordat Scheele het openingslint mocht doorknippen werd radio contact gelegd met een meer dan 70 jaar oude radiozender afkomstig uit een Canadese verkenningsvoertuig in bezit van Ommenaar Jan Vos. Uit de ontvangen (telegraaf)berichten, waar ook een rol voor de wethouder was weggelegd, bleek dat niets in de weg stond om de opening van de tentoonstelling te laten plaatsvinden.

Als voorzitter van het Streekmuseum memoreerde Willem Bemboom dat Ommen in de oorlog een roerige tijd heeft meegemaakt met onder andere de Jodenvervolging en Kamp Erika. De goede samenwerking met de HKO werd onderstreept die een groot aandeel had bij de inrichting van de tentoonstelling. Het Streekmuseum werd ook zaterdag druk bezocht. Er waren die dag oude legervoertuigen gestationeerd als ‘rijdend museum’.

De onthulling van het monument met de namen van oorlogsslachtoffers uit Ommen bracht veel belangstellenden op de been. Burgemeester Marc-Jan Ane en HKO-voorzitter Berend Jan Warmelink stonden stil bij het belang van herdenken. Het monument herinnert de inwoners van Ommen die door oorlogshandelingen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het gaat om 71 namen van Ommenaren, inclusief de Joodse bevolking en de Joodse leerlingen van de Internationale Quakerschool Eerde. Ook zij die omgekomen zijn in het voormalig Nederlands Indië en Korea.

De plechtigheid bij het gemeentehuis werd ook door familieleden van de slachtoffers bijgewoond. “Uit verhalen van betrokken familieleden heb ik op mogen tekenen dat het deze mensen heel erg goed deed dat er een herinneringsplek is gekomen. Dat hun trieste familiegeschiedenis gekend wordt. Over de Bevrijdingsdag hangt altijd een schaduw. De betrokkenen zijn er dankbaar voor”, aldus Harry Woertink, van de HKO, die samen met het 4 mei comité en de gemeente Ommen uitvoering hebben gegeven aan de realisering van het nieuwe monument. Het monument bestaat uit doorzichtige platen met daarop de namen en word gezien als een mooie aanvulling, zonder dat het afbreuk doet, aan het reeds bestaande oorlogsmonument van beeldend kunstenaar Titus Leeser.

Om de Bevrijdingsdag van Ommen – 11 april – te vieren wapperde de Nederlandse driekleur volop in de Ommer straten. De dag zelf werd om 6 uur s morgens ingezet met het luiden van de klokken van de Hervormde kerk in de Brugstraat. Nieuw was dit keer dat ook de koster van de Gereformeerde kerk aan de Bouwstraat de kerkklok een kwartier lang heeft geluid. Tijdens het luiden van de klokken werd door de vele aanwezigen een blik geworpen bij het oude gemeentehuis aan de Markt. Een gedenkplaat aan de muur herinnert hier aan de plek waar op 11 april 1945 het Canadese regiment The Black Watch over de brug kwam om de stad Ommen te bevrijden, nadat de wegtrekkende Duitsers nog een poging hadden gewaagd om de Vechtbrug op te blazen.

Het luiden van de kerkklokken is een ritueel dat om de vijf jaar wordt gehouden. Ook dit keer was de bevolking van Ommen vroeg uit de veren om bij het luiden van de klokken aanwezig te zijn. Na afloop werd het Wilhelmus gezongen en werd er koffie en brood geserveerd in een aanpalend café. Ook wed hier een film bekeken gemaakt toen de Canadezen Ommen kwamen bevrijden. Overigens de klokken in de Hervormde kerk hebben niet zelf de bevrijding van Ommen in 1945 in kunnen luiden. Ze werden namelijk op 16 en 17 april 1943 uit het klokkenhuis weggehaald om in Duitsland te worden gesmolten voor de wapenindustrie. Zover is het echter niet gekomen, want in november 1945 kwam het bericht dat de klokken uit Ommen terug zijn gevonden in Hamberg. Op 12 maart 1946 werden de klokken weer terug geplaatst. Dat gold helaas niet voor de klok uit de Gereformeerde Kerk en de kerkklokken uit Beerzerveld en Vilsteren, die zijn nooit weer terug gekomen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.